Kahvaltı yapmadan okula giden çocuklarda obezite riski
Kahvaltı yapmadan okula giden çocuklarda obezite riskinin oldukça yüksek olduğunu belirten uzmanlar, çocukların okula gitmeden önce mutlaka kahvaltı yapması konusunda uyarıyor.
Okula kahvaltı yapmadan giden çocuklarda kan şekerinin düşmesi, dikkat eksikliği, konsantrasyon bozukluğu, okula uyum problemi, davranış bozukluğu, öğrenme zorluğu ve odaklanma problemleri görülebiliyor. Uzmanlar, bu problemlerin yaşanmaması için çocukların okula gitmeden önce dengeli ve doyurucu bir kahvaltı yapmaları konusunda uyarıyor. Kahvaltı alışkanlığının ailede başladığını belirten uzmanlar, sabahları anne, baba ve çocuğun mutlaka kahvaltı sofrasında olmasını tavsiye ediyor.
Bir çalışmaya göre, 9-10 yaşlarında 2 bin 379 çocuk, dokuz yıl boyunca takip ediliyor. Sonuçta kahvaltı yapanların daha fazla kalsiyum ve lif aldığı, ayrıca obezite görülme riskinin düşük olduğu bildiriliyor. Kahvaltı edenler düzenli öğün alışkanlığı ve yaşam şekline sahip oluyor. Başarı oranı da daha da yüksek.
Büyüme, gelişme çağındaki çocukların yaptıkları en önemli öğünlerden birinin kahvaltı öğünü olduğunu belirten Diyetisyen Şükriye Amaç, “Kahvaltı öğününü geciktirmeden ne kadar erken sürede yapılırsa bizim için o kadar iyi. Kilo alamayan çocuklar, büyüme gelişimi olan çocuklar kahvaltıyı aksatmadan saatini geciktirmeden tam zamanında yapmalılar. Çünkü gece boyunca 10-12 saatlik bir uyku süresi, sonrasında yaptıkları ilk öğün de kahvaltı öğünü oluyor. Kahvaltı yapmadan okula giden çocuklarda dikkat eksikliği, konsantrasyon, okula uyum ve davranış problemleri, öğrenme zorluğu görülebiliyor. Çocukların şekeri düşebiliyor, odaklanma problemleri olabiliyor. Dolayısıyla kan şekeri regülasyonu sağlaması için, enerji verebilmesi için ilk enerji kaynağını kahvaltıdan almaları çok çok önemli” dedi.
Kahvaltı yapılmasından çok içeriğinin de önemli olduğunu belirten Diyetisyen Şükriye Amaç, “Kahvaltıda olacak besin öğelerinin içeriği birbiriyle uyumlu olmalı. Çocuklar için besleyici olmalı. Mutlaka protein kaynağı olan yumurta, peynir, süt ürünleri konulmalı. Çünkü proteinler hem kas ve dokuların onarılmasını hem gelişimi hem de tokluk vermesi açısından çocukların beslenmesinde olması gerekiyor. Mutlaka her gün bir yumurta, yumurtayı çeşitlendirebiliriz, haşlanmış olmak zorunda değil omlet olabilir, sebzeli muffinler, kekler yapılabilir, sağlıklı pankekler, krepler yapılabilir. İştah açısından çocuğa çeşitli seçenekler sunmak önemli. Mutlaka vitamin, mineral kaynağı olan ve posa içeriği olan, bağırsak ve sindirim sistemini de hareketlendiren, antioksidan kaynağı olan meyve ve sebzeler olmalı. Yine tok tutacak sağlıklı yağlar, zeytin, ceviz, fındık, badem, avakado, tahin gibi sağlıklı yağlara yer vermeliyiz. Buna ek enerji kaynağı olması açısından karbonhidratlar, tahıllı ekmekler, çavdar ekmekleri, yulaf gibi kompleks tahılları da tercih etmeliyiz” şeklinde konuştu. *ERDEM SÜDEMEN
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.