ORGAN NAKLİ KONUSUNDA DUYARLI OLALIM yedeği insanda
*Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Namık Özkan, organlar iflas ettiğinde yerine yenisini üretip koyabilecek bir teknolojinin henüz gelişmediğini, ihtiyaç duyulan durumlarda yedek organ için diğer insanlardan nakil olduğunu söyledi.
ASÜ Tıp Fakültesi’nin, ASÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesi işbirliği ile düzenlediği “Organ Nakli Bilgilendirme Konferansı’nda konuşan Tıp fakültesi Dekanı Özkan, Türkiye’de organ bağışının giderek geliştiğini, ancak henüz istenilen düzeyde olmadığını anımsattı. Bu konuya dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak adına çeşitli etkinlikler düzenlediklerine dikkat çeken Prof. Özkan, “Konferanslar ve benzeri çalışmalarla organ naklinin ne denli önemli bir husus olduğunu anlatmaya ve konuya dair merak edilenleri cevaplamaya çalışıyoruz. Hastalıkları ilaçla tedavi edebiliyoruz, ancak organlar iflas ettiğinde onun yerine yenisini koyacak bir teknoloji henüz gelişmedi. Keşke hücre kültürü ile yedek organlar yapabilsek… Ama şu anda kalp, akciğer, karaciğer ya da böbrek gibi organların yedekleri, sadece diğer insanlar. Organ nakli konusundaki duyarlılığın daha da gelişmesi gerekiyor. Biz de bunun için çalışıyoruz” dedi.
Genel Cerrahi Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Sami Bostan, Anestezi ve Reanimasyon Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Onur Karaca ve Organ Nakli Koordinatör Yardımcısı Mevlüde Öztürk; organ bağışı, nakil süreci, hukuki boyut ve aile görüşmesi gibi konularda bilgiler verdi.
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.