Sosyal medyada fotoğraf paylaşırken iyi düşünün

Uzmanlar, sosyal medyada rızasız paylaşılan fotoğrafların suç unsuru olduğunu belirterek, sosyal medya kullanıcılarına uyarıda bulundu.
Uzmanlar, Kişisel Verileri Koruma Kanunu kapsamında sosyal medyada rızasız paylaşılan fotoğraflarla ilgili bilgi verdi. Bir kişinin bu konudan dolayı 1 yıl 8 ay hapis cezası aldığını ve bu cezanın da Yargıtay tarafından onandığını kaydeden uzmanlar, "Arkadaşıyla beraber çekindiği fotoğrafı sosyal medyada paylaşan vatandaşa 1 yıl 8 ay hapis cezası verildi. Bu cezada da ilk başta bölge adliye mahkemesinde beraat kararı kaldırılarak ceza verildiği, daha sonra da Yargıtay'a giderek bu cezanın onandığı görülmüştü. Kişisel verilerin korunması anayasamıza 2011 yılında değişiklikler ile eklendi. Anayasaya göre herkes kendi kişisel verileri ile ilgili korunmasını isteme hakkına sahip. Bunun için de gerekli düzenlemelerin kanunla yapılacağı anayasada belirtildi. Bu kanunda kişisel verinin tanımını yapmak önemli. Kişisel veri, kişinin kimliğini belirli veya belirlenebilen bir hale getiren her türlü bilgi ve belgedir. Bu kanunda da kişisel veri iki farklı gruba ayrılmıştır"ifadelerini kullandı.
Rızasız paylaşım yapılmaması gerektiğinin altını çizen uzmanlar, Anayasa ve Kişisel Verileri Koruma Kanunu'ndaki tanımlamaya paralel olarak da Ceza Kanunu'nun 136. maddesinde kişisel verilerin hukuka aykırı olarak bir başkasına verilmesinin, yayılmasının ve ele geçirilmesinin de suç olarak tanımlandığını belirtti. Uzmanlar,'Her çekindiğimiz fotoğrafı paylaşamayacak mıyız?' sorusuna ise “Eğer kişilerin rızası var ise bu rıza, eylemi hukuka aykırı olmaktan çıkarır, hukuka uygun hale getirildiği için yapılan paylaşım suç oluşturmayacaktır"cevabını verdi.*HABER MERKEZİ
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN



Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.