Tek bir lokmayı bile israf etmeyelim
Tarım Bakanlığı ülke genelinde kampanya başlattı. Gıdanı koru sofrana sahip çık kampanyasında tek bir lokmanın bile israf edilmemesi hususunda önerilerde bulundu. İşte gıda konusunda uzmanların hazırladığı israfı önleme paketi:
Artan Sebzeler ile Leziz Çorbalar Hazırlayarak Gıdanı Koru!
Yemek yaparken artan tek tük sebzeleri buzdolabının soğuk ve karanlık odalarında bozulmaya terk etmek yerine onlarla lezzetli çorbalar yapabilirsiniz.
Yapılan araştırmalar gösteriyor ki ülkemizde üretilen meyve ve sebzenin neredeyse yarısı çeşitli sebeplerle çöpe atılıyor. Dalından koparıldıktan sonra bize ulaşana kadar ya da ulaştıktan sonra çöpe giden bu gıdalar ile yalnızca ekonomimiz değil aynı zamanda onların üretilmesi için harcanan kaynaklar, ham maddeler ve emek de israf ediliyor.
Evlerimizde en çok israf edilen gıdalar ise %42 oranı ile meyve ve sebzeler oluyor. Üretilen meyve ve sebzelerin neredeyse yarısından fazlasının henüz tüketiciye ulaşmadan israf edildiği düşünüldüğünde karşılaşılan tablo hayli üzücü. Gıda israfı ile mücadele edebilmenin en etkili yolu ise el ele vererek, herkesin israfı önce evinde bitirmesidir.
Tazeliğini Yitirmeye Başlayan Sebzelere Omlet ile Son Bir Şans Ver, Gıdanı Koru!
Fazla geldiği için ya da yeterince taze olmadığı için yemeklere konmayan, günden güne solan ve tazeliğini kaybetmeye başlayan sebzeleri sabah kahvaltılarına dahil edebilir, besleyici ve lezzetli bir omlet hazırlayarak gıda israfının önüne geçebilirsiniz.
Listesiz Alışverişe Çıkma, Gıdanı Koru!
Gıda israfına daha alışverişteyken başladığınızı biliyor muydunuz? İsrafın başladığı yer ne yemek yapma aşaması ne de tabakta kalan yemeklerin çöpe dökülme aşamasıdır. İsraf plansız alışveriş ile birlikte biz daha marketten çıkmadan başlar.
Son Tüketim Tarihini Kontrol Et, Gıdanı Koru!
Her şey zamanında güzel derler. Tıpkı satın aldığımız gıdalar gibi. Hayatımızdaki güzelliklerin ne zaman bozulabileceğini kestirmek zor olsa da mutfağımızdaki gıdaların ne zaman bozulacağını net bir şekilde bilebiliriz.
En uygun koşullarda saklansa bile tüm gıdaların bir ömrü vardır.
Son tüketim tarihi, mikrobiyolojik açıdan kolay bozulabilen ve bu nedenle insan sağlığı açısından kısa süre içerisinde tehlike oluşturması muhtemel olan gıdaların tüketilebileceği son tarih olarak tanımlanır. Bunun anlamı, bu ürünlerin bahsi geçen tarihten önce tüketilmesi gerektiği, daha sonrası için tüketimin uygun olmadığıdır. Son tüketim tarihi geçse dahi görünüşü, rengi ve kokusu bozulmayan ürünler olabilir. ancak bu durum o gıdanın tüketilebilir olduğunu göstermez. Bu sebeple STT’si geçmiş gıdaları asla tüketmeyin!
Tabağında Yemek Bırakma, Gıdanı Koru!
Kültürümüzde tabağa konulan her yemeğin bitirilmesi çok önemli bir yere sahip. Öyle ki “O tabak bitecek, arkandan ağlar” gibi sözler ile tabağımıza konulan her yemeği bitirmemiz söylenerek büyüdük. Tabağımızda yemek bırakmamanın, yemeğin duyguları ile ilgili değil de gıda israfı ile mücadelenin en önemli adımlarından biri olduğunu ise sonradan öğrendik.
Ekmek Bayatladıysa Çöpe Atma, Çorbana Kat Gıdanı Koru!
Çıtır çıtır, ağızda dağılan ve tadına doyum olmayan ekmek… Sıcak kokusu ile iştahımızı kabartan ekmek, ilk tazeliğini kaybedince ve kurumaya başlayınca değerini kaybeder mi? Elbette hayır!
Yanlış muhafaza etme ve tüketim miktarından fazla satın alma sebebi ile her gün milyonlarca ekmek küflenerek veya bayatlayarak çöp kutusunda yerini alıyor. Oysa ekmek, tazeliğini yitirse de tüketmeye devam edilebilen bir gıdadır. Tazeliğini kaybetmiş ekmeklerinizi küflenmelerine fırsat vermeden tüketebilmeniz için birçok farklı yol var. Bunlardan biri de çorbalık küçük ekmek parçaları hazırlamak.
Ekmekleri küçük parçalar halinde doğrayarak çorbalarla birlikte tüketebilirsiniz. Eğer daha uzun süreli bir saklama yöntemi istiyorsanız doğramış olduğunuz ekmekleri tavada çevirerek ya da 180 derecede 5-10 dakika fırınlayarak kurutabilirsiniz. Bu ekmek parçalarını dilerseniz bir kavanoz ya da saklama kabı içerisinde buzdolabına kaldırarak daha sonra da tüketebilirsiniz.
İşin boyutunu biraz değiştirip ekmeklerinize biraz daha lezzet katmak için hafif zeytinyağı ya da tereyağı ile tavada çevirdiğiniz ekmek parçalarına pul biber, kekik ve dilediğiniz başka baharatları atarak kruton olarak adlandırılan ve salatalar ile çorbalarda sıklıkla tercih edilen atıştırmalık ekmekleri hazırlayabilirsiniz. *HABER ERDEM SÜDEMEN
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.