TÜBİTAK BURS ÖDEMELERİ VE DESTEK ÜST LİMİTLERİ ARTTI
Aksaray Üniversitesinde (ASÜ) akademisyenler, sanayiciler ve öğrencilerle bir araya gelen Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) yöneticileri, kurumun çeşitli programlar kapsamında verdiği destek üst limitleri ile farklı düzeyde çalışmalar yapan öğrencilere sunduğu burs miktarlarının arttırıldığını söyledi. Programda, akademik ve endüstriyel araştırma ve geliştirme çalışmaları kapsamında yapılan projeler ve genel işleyişe ilişkin güncel gelişmeler de anlatıldı.
Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB) ile Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) tarafından verilen desteklerin izah edildiği programda konuşan ASÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yavuz Selim Çakmak, bu alandaki çalışmaların yoğunlaşacağını belirtti. Proje üretiminin fikirden yazıma, iş birliklerinden sonuç alamaya kadar uzanan bütüncül bir süreç olduğunu söyleyen Prof. Çakmak, “Bu süreç akademisyenlerin kariyerleri açısından hem çok zorlu hem de çok geliştirici özelliklere sahip. Biz, yönetime geldiğimiz ilk günden bu yana proje üretimine dikkat çekiyor, çalışmaları tüm paydaşlarımızı kapsayacak biçimde yaygınlaştırmak istiyoruz” dedi. Sözlerinin son bölümünde Aksaray Teknopark konusuna dikkat çeken Rektör Yardımcısı Yavuz Selim Çakmak, üretime dönük proje çalışmalarının ilerleyen süreçte çok daha farklı ve etkili bir noktaya geleceğinin altını çizdi.
Aksaray Vali Yardımcısı Hakan Kılınçkaya da bilginin önemine değindi. Bireysel manada bir insanın sahip olabileceği en büyük gücün bilgi, toplumsal manada sahip olunabilecek en büyük gücün ise genç nüfus olduğunu söyleyen Kılınçkaya, “Ülke olarak bizim genç nüfus bakımından bir sıkıntımız yok. Ancak bilgi, bilgi üretme ve bunun sürekliliğini sağlama konusunda daha iyi noktalarda olmamız gerekir” dedi. Cumhuriyet’in 100’üncü yılının idrak edildiği bugünlerde Türkiye’nin, savunma sanayi teknolojisi alanında çok büyük adımlar attığını da belirten Vali Yardımcısı, “Milli teknoloji hamlesi ile pek çok alanda gurur duyulacak projelere imza atılıyor. Bilgi ve genç nüfusun buluşması noktasında ise TÜBİTAK etkin bir rol oynuyor. Eski dönemlerde yaramazlık yapan çocuklara büyükleri ‘icat çıkarma’ derlerdi. Ama bırakın çocuklarımız icat çıkarsın! Güçlü olalım, üretelim ve dünyanın en etkili ülkesi haline gelelim…” dedi.
Açılış konuşmalarının ardından kürsüye gelen TÜBİTAK TEYDEB Başkan Yardımcısı Dr. Hasan Selçuk Selek, Aksaray’ı başarı hikâyeleriyle donatmak istediklerini söyledi. TEYDEP’in özel sektöre destek verdiğini ancak bunun yanında üniversite-sanayi iş birliğini ve girişimciliği desteklemek gibi vazifelerinin de olduğunu ifade eden Dr. Selek, “Geçen yıl 1,3 milyar lira seviyesinde olan destek bütçemizi bu yıl 1,9 milyar liraya yükselttik. Proje destekleme oranlarımız ise yüzde 50 seviyesine yakın. Bu oran Amerika’da yüzde13-17, Avrupa’da ise yüzde 19-21 arasında” dedi. TEYDEB’in desteklemelerinin “Sanayi,” “Ekosistemi Geliştirme” ve “Bireysel” olmak üzere üç ana grupta toplanabileceğini ileten Hasan Selçuk Selek, “Bizim bünyemizde altı teknoloji grubu ve dört destek grubu bulunuyor. Biz, yapacağınız çalışmalarda size destek vermeye hazırız. Lütfen icat çıkarın, araştırın, deneyin ve denemekten asla vazgeçmeyin!” dedi.
Dr. Hasan Selçuk Selen, çeşitli desteklemelerdeki finans miktarlarının arttırıldığını ifade ederek, kurumsal bakımdan yapılan yenilikleri anlattı. 1507-KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programının azami proje bütçesinin 1,2 milyon liradan 2,4 milyon liraya yükseldiğini ileten Selek, “1505-Üniversite-Sanayi İş Birliği Destek Programının üst limiti de 1 milyon liradan 1,5 milyon liraya geldi. Bunun yanı sıra 1512-Girişimcilik Destek Programının uygulama esasları destek üst limiti de 450 bin liradan 900 bin liraya arttırıldı. Ayrıca 1812-Yatırım Tabanlı Girişimcilik Destek Programı çerçevesinde kuruluşlara yapılacak yatırımın üst sınırı, kuruluş başına 900 bin lira olarak belirlendi” dedi. TEYDEB bunların ötesinde, 1503 Programı kapsamında verilen ulusal ve uluslararası etkinlik desteği üst limiti ile 1515 Programı kapsamında verilen transfer ödemesi, rapor hazırlatma ve proje önerisi sunma gibi desteklerin üst limitlerinde de artışa gitti.
ARDEB Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Cengiz Arıcı ise yaptığı konuşmasında destek programlarını, fikri haklarını ve yenilikleri anlattı. ARDEB’in akademiye destek verdiğini ve bu desteklerin “Dönemli,” “Çağrılı” ve “Dönemsiz” olmak üzere üç grupta toplanabileceğini kaydeden Cengiz Arıcı, son 10 yılda ASÜ’den gelen 52 projenin desteklendiğini vurguladı. Program ve araştırma bazında ise son beş yılda 36 projenin desteklendiğini anımsatan Doç. Dr. Arıcı, finans miktarının toplamının 36,6 milyon lirayı bulduğunu kaydetti. Arıcı, konuşmasının son kısmında arttırılan burs limitleri hakkında bilgiler de aktardı. Buna göre; lisans öğrencisi için verilen 2 bin 180 liralık burs 3 bin liraya, yüksek lisans öğrencisi için verilen 7 bin 275 liralık burs 10 bin liraya, doktora öğrencisi için verilen 9 bin 920 liralık burs da 14 bin liraya yükseldi. Ayrıca doktora sonrası araştırmacı için verilen 13 bin 230 liralık burs miktarı da 19 bin lira olarak belirlendi.
Düzenlenen etkinlik soruların yanıtlanması ve Vali Yardımcısı Hakan Kılınçkaya’nın konuklara plaket takdimi ile tamamlandı. *ASÜ BASIN
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.