© Yeni Aksaray Gazetesi

Aksaray’da bulgur mevsimi

Yöresel olarak hedik diye de bilinen bulgur yapma işlemi Aksaray’da başladı. Türkülere bile konu olan hedik bir dönem çok meşhur olan “Çarşıda hedik kaynana, dişleri gedik kaynana” gibi sözleriyle manileşen kültürümüzde yerini bile almıştı.

Bu günlerde Aksaray’ın ilçe kasaba ve köylerinde iyi cins şahman buğdayın kazanlarda kaynatılarak hedik yapma işlemi başlamasıyla kışlık bulgur ihtiyacı da böylelikle hazırlanmış oluyor. Her ne kadar bakkal ve marketlerde hazır poşetli olarak satılsa da kimileri kendi yaptıklarından başkasını kullanmazken, kimileri de zahmetlide olsa böylesi güzel gelenekleri sürdürmenin zevkine vardığını söylüyor. Daha doğal ve daha güvenilir bir gıda için evde yapılan bulgurlar, kış boyu Anadolu insanının temel yiyecekleri arasında yer alıyor. Pirinçteki şeker oranının yüksek olması son dönemlerde vatandaşları bulgura yönelttiği de biliniyor. *AYHAN ÖZDEN

 

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER