SABANCI 29 EKİM
ABAYLAR
Aksaray
25 Ekim, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.02
  • EURO
    35.01
  • ALTIN
    2419.0
  • BIST
    9618.83
  • BTC
    69294.62$

PAZARCILAR ENDİŞELİ Yağış olmazsa önümüzdeki sezon meyve fiyatları artacak

PAZARCILAR ENDİŞELİ Yağış olmazsa önümüzdeki sezon meyve fiyatları artacak
Semt pazarlarında tezgah açan pazarcılar havaların böyle etmesi halinde önümüzdeki zamanlarda fiyatların artabileceğini belirttiler. Özellikle gelecek sezon meyve ve sebze bulmakta zorlanılacağı tahmin ediliyor.

Zemheride havaların yağışsız geçmesi vatandaşlarda ve pazarcılarda kuraklık endişesi oluşturdu. Tarlalarını sulayamayan bazı çiftçilerin yer altı suyunu kullanmak için kuyu vurdurduğu kaydedildi. Havaların yağışsız geçmesi halinde çiftçilerin sulama maliyetinin artacağı ve bunun önümüzdeki günlerde fiyatlara yansıyabileceği ifade edildi. Pazarcılar şu anda meyvelerin bol ve fiyatların uygun olduğunu, ancak ilerleyen zamanlarda bunun tam tersine dönebileceğini söylüyorlar.

Pazarcılar, yağışsızlığın bu seneki mahsulleri etkilemeyeceğini ancak önümüzdeki sene de yağışsız geçerse meyvelerin kalitesinin ve veriminin düşeceğini söylediler. Bazı çiftçilerin yağışsızlık sebebiyle tarlalarında kuyu buldurduğunu söyleyen Pazarcılar, “Havalar yağışsız geçerse meyveleri de tabii etkileyecek. Bu sene etkilemez ama önümüzdeki sene de kurak geçerse hem meyvelerin kalitesi düşecek hem de verim azalacak. Verim azaldığı zaman ne olacak, fiyatlara yansıyacak. Bu sene ayva 5 liraysa seneye 10 lira olacak, mandalina 15 liraysa seneye 30 lira olacak. Neden, çünkü verim düşecek. Su kalmadı, her şey sulamayla oluyor. Su olmayınca ne olacak, kuraklık. Tarımda her şey sıkıntı. Ekmeği de etkileyecek, buğdayı, arpayı, pancarı ve mısırı dahil her şeyi etkileyecek. Çiftçi 3 sefer sulama yapıyorsa 10 sefer sulama yapacak, hep maliyet binecek üzerine. Böyle bir durumda bugün armudun kilosu 15 liraysa seneye 30 lira olacak. İlaçlar zaten pahalı, mazotta pahalı, bunun üstüne bir de su maliyeti eklenecek. Kimden çıkacak, sizden çıkacak benden çıkmayacak ki. Ben sadece alıcıyım, alacağım ve satacağım. Benim aklıma hiç alternatif çözüm gelmiyor, yağış olması lazım. Benim arkadaşlarım 50 metreden yer altı suyu kullanıyordu, şimdi 100 metreden çıkaracak. Büyük derin kuyu vurduracak, yer altı suyunu kullanmak için. Kar çok önemli bir şey, kar yağmazsa her şeyde sıkıntı olur. Bilhassa ekinleri, buğdayı ve arpayı çok etkileyecek. Mandalina, portakal ve elma gibi kuru kabuklu meyveler yine bir şekilde yetişir ama tahıl çok kötü olur. Tahıl sıkıntılı bir ürün” dedi.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!