30 AĞUSTOS BİR TÜRK MUCİZESİDİR KUTLU OLSUN ( 2 )
26 August 2024, Monday 06:43Sakarya Savaşı'ndan sonra, kamuoyunda ve TBMM'nde taarruz için sabırsızlık baş göstermişti. Ordunun gerçek durumunu bilmiyorlardı. Gazi Mustafa Kemal Paşa, 4 Mart 1922'de Büyük Millet Meclisi'nin gizli bir toplantısında endişe ve huzursuzluk duyanlara açıklamalar yapmıştı. "Ordumuzun kararı, taarruzdur. Fakat bu taarruzu tehir ediyoruz. Sebebi, hazırlığımızı tamamen bitirmeye biraz daha zaman lazımdır. diyerek bir taraftan zihinlerdeki şüpheyi bertaraf etmeye çalışırken, diğer taraftan da orduyu son zaferi sağlayacak bir taarruz için hazırlıyordu. Amaç, yok edici bir meydan savaşı yapmak, düşmanı çabuk ve kesin bir sonuç alacak şekilde vurmak olacaktı.
Sakarya Meydan Muharebesi'nden sonra Türk Ordusu'nu yenemeyeceklerini kesinlikle anlayan Yunanlılar işgal altında bulundurdukları Batı Anadolu'yu savunmayı ve bu bölgede Rumlardan oluşan Yunanistan’a bağımlı bir İyonya Devleti kurmayı düşündüler. Bu amaçla taarruz gücü kırılmış olan Yunan ordusu bir kolordusu ile Eskişehir-Bursa istikametini diğer bir kolordusu ile de Afyon-Uşak-İzmir istikametini tıkayacak şekilde tertiplendi ve bir kolordusunu da ihtiyat olarak Döğer, Eğret bölgesine yerleştirdi.
Batı Anadolu'yu Türk Ordusu'na karşı savunmayı planlayan Yunan Ordusu, Gemlik Körfezinden Bilecik, Eskişehir ve Afyon doğusu ile Menderes Nehrini takiben Ege Denizi’ne dayanan savunma hattını bir yıla yakın bir süre ile tahkim etti. Özellikle Eskişehir ve Afyon bölgeleri gerek tahkimat ve gerekse birlik miktarı bakımından daha kuvvetli tutulmuş, hatta Afyon güney batısındaki bölge birbiri gerisinde beş savunma hattı şeklinde tertiplenmişti. Yunanlıların gerçekleştirdiği savunma tesislerini gezen ve kontrol eden İngiliz askeri uzmanlar şu değerlendirmede bulunurlar: "...Türklerin bu savunma tesislerine saldırması, boyunlarını kemente uzatmaları demektir....” Bu bölgedeki mevzileri inceleyen bir İngiliz Kurmay Subayı ise verdiği raporda; “Türkler bu mevzileri 4-5 ayda ele geçirebilirlerse, bir günde düşürdüklerini iddia edebilirler” demekten kendisini alamamıştır.
Yunanlıların başkomutanı General Hacıanesti söz konusu tesisleri teftiş ettikten sonra İzmir'e dönüşünde basın mensuplarına Türk ordusunu ve Türk ordusunun başkomutanını küçümsediğini göstermek için şöyle bir yorum yapacaktır : "...Cepheden geliyorum. Her tarafı dolaştım. Mustafa Kemal adında bir komutana rastlamadım..."
Büyük Taarruz için hazırlanan plana göre, düşmana hiç beklemediği bir yerden, Afyon güneybatısındaki sarp dağlık bölgeden taarruz etmeye karar verildi. 30 Km.lik bu bölgeye 1’ inci Ordunun 11 tümeni ve bir müstakil tümen, 5’ inci Süvari Kolordusu'na bağlı üç tümen getirildi. Bu kuvvetler kuzeye doğru taarruzla düşmanın gerisine düşecek ve batıya doğru çekilmesine fırsat vermeden, onu bir imha muharebesine mecbur edecekti. Afyon'dan Eskişehir'e kadar uzayan 130 km.lik cephe kısmına ise büyük bir cesaretle 7 tümen ayrıldı. Bu kuvvetin de siklet merkezi Afyon kuzeyi bölgesinde tesis edildi. Eskişehir bölgesi hemen hemen boş denecek kadar zayıf tutuldu.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.