Hamilelikte Diyet
16 Ağustos 2021, Pazartesi 10:31Hamilelikte diyet kalori alımının kısıtlanması veya kilo vermeye çalışmak anlamına gelmiyor. Diyet aslen sağlıklı beslenmenin tümüne verilen addır.
Hamilelik sırasında sağlıklı beslenme, bebeğinizin büyümesi ve gelişmesi için çok önemlidir. İhtiyacınız olan besinleri alabilmek için meyve ve sebzeler, ekmek ve tahıllar, protein kaynakları ve süt ürünleri gibi çeşitli besin gruplarından yemelisiniz. Günlük enerji ihtiyacınızı 300 kalori artırmalısınız.
Meyveler ve sebzeler, özellikle C vitamini ve Folik Asit olmak üzere hamilelik için birçoğu önemli besin ögesi içerir. Portakal, mandalina, kivi, çilek gibi meyvelerde ve brokoli, domates, kırmızıyeşil biber, roka, maydanoz gibi sebzelerde bulunan C vitaminine hamile kadınların günde en az 70 mg ihtiyacı vardır. Nöral tüp defektini önlemek için günde 0,4 mg folik asit önerilir. Koyu yeşil yapraklı sebzelerde iyi bir folik asit kaynağı bulunabilir (diğer folik asit kaynakları arasındakurubaklagiller ve dana eti bulunur). Günde en az 2-4 porsiyon meyve ve 4 veya daha fazla porsiyon sebze yemelisiniz.
Vücudun hamilelik için ana enerji kaynağı, ekmek ve tahıllarda bulunan temel karbonhidratlardan gelir. Tam tahıllı ve zenginleştirilmiş ürünler, demir, B Vitaminleri, lif ve hatta bazı proteinler gibi önemli besinleri sağlar. Güçlendirilmiş ekmek ve tahıllardan gerekli miktarda folik asit alabilirsiniz.
Et, kümes hayvanları, balık, yumurta ve fasulye, hamilelikte ihtiyaç duyulan protein, B vitaminleri ve demiri içerir. Gelişmekte olan bebeğinizin özellikle ikinci ve üçüncü trimesterlerde bol miktarda proteine ihtiyacı vardır . Demir, büyüyen bebeğinize oksijen taşınmasına yardımcı olur ve ayrıca yorgunluk , halsizlik, sinirlilik ve depresyon gibi semptomların önlenmesine yardımcı olmak için kaslarınıza oksijen taşır. Yüksek düzeyde cıva içeren balıklardan kaçınılmalıdır.
Hamileliği desteklemek için günlük en az 1000 mg kalsiyum gereklidir. Kalsiyum, güçlü dişler ve kemikler, normal kan pıhtılaşması ve kas ve sinir fonksiyonu oluşturmak için gereklidir. Gelişmekte olan bebeğiniz önemli miktarda kalsiyum gerektirdiğinden, diyetiniz yoluyla yeterince tüketmezseniz (ki bu ileride osteoporoz gibi sorunlara yol açabilir) vücudunuz kalsiyumu kemiklerinizden alacaktır.
İyi kalsiyum kaynakları arasında süt, peynir, yoğurt, kremalı çorbalar bulunur. Bazı kalsiyum yeşil sebzelerde, deniz ürünlerinde, fasulyede ve kuru bezelyede de bulunur.
Hamilelik sırasında ihtiyaç duyulan ana vitamin ve besin kaynağı diyetinizden gelse de, günlük vitamin takviyesi küçük boşlukları doldurmaya yardımcı olabilir.
Hamilelik döneminde popüler diyetlere uymaktan kaçınılmalı, kilo vermek ikinci plana atılmalıdır. Bu dönemde bilinçsiz kilo vermeye çalışmak çocuklarda geri dönülemez hasarlara yol açabilmektedir.En doğru beslenme planı ve hangi takviyenin sizin için en iyi olduğu konusunda uzmana danışmanız sizin için en güvenli yol olacaktır.
Sağlıklı günler dilerim.