ABAYLAR
Aksaray
01 July, 2025, Tuesday
  • DOLAR
    32.02
  • EURO
    35.01
  • ALTIN
    2419.0
  • BIST
    9618.83
  • BTC
    69294.62$

BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI’NDA VERDİĞİMİZ KAYIPLAR VE AYNI DÖNEMDE ÜLKEMİZİN SOSYO-EKONOMİK DURUMU (6)

01 February 2024, Thursday 09:13

Sonuç:
Gö­rül­dü­ğü gibi ser­ma­ye ve emek mik­ta­rı­nın ancak % 15'i Türk­le­rin elin­de­dir. Di­ğer­le­ri (% 85) azın­lık ve ya­ban­cı gi­ri­şim­le­ri­dir.
İtti­hat ve Te­rak­ki'nin 1908'den iti­ba­ren baş­lat­tı­ğı milli ik­ti­sat po­li­ti­ka­sı­na rağ­men, Os­man­lı sa­na­yi­sin­de Gay­ri­müs­lim­le­rin ve ya­ban­cı­la­rı­nın hemen hemen ta­ma­ma yakın et­kin­lik­le­ri­nin, 1915 yı­lın­da bile azal­tı­la­ma­dı­ğı­nı söy­le­mek yan­lış olmaz. Bu du­ru­mun Bi­rin­ci Dünya Harbi ve son­ra­sın­da kıs­men; Cum­hu­ri­ye­ti kuran kadro ta­ra­fın­dan ger­çek­leş­ti­ri­lecek "mil­li­leş­tir­me" fa­ali­yet­le­riy­le de 1930'lar­dan sonra de­re­ce de­re­ce dü­zel­ti­le­bi­le­cek­tir. Konu, sa­na­yi ve iç ti­ca­re­tin % 85’i, dış ti­ca­ret ve para, kredi, faiz iş­le­ri­nin % 100’e varan yo­ğun­lu­ğu­nun gay­ri­müs­lim­ler­de ol­du­ğu bir ortam dik­ka­te alın­dı­ğın­da çok daha çar­pı­cı­dır.
Bu süreç için­de önem­li bir konu da; gay­ri­müs­lim­le­rin Os­man­lı Dev­le­ti içe­ri­sin­de zen­gin ve ay­rı­ca­lık­lı bir grup ol­duk­la­rı halde Os­man­lı Dev­le­ti­ni par­ça­la­yıp pay­laş­mak is­te­yen büyük dev­let­ler ta­ra­fın­dan sü­rek­li kış­kır­tıl­ma­la­rı ve on­la­rın­da bu oyuna sahip çık­ma­la­rı­dır. Eko­no­mik güç­le­ri sa­ye­sin­de dev­le­tin en rahat ve refah için­de ya­şa­yan un­sur­la­rı du­ru­mun­da­ki gay­ri­müs­lim­ler, kül­tü­rel ve sos­yal ya­şan­tı­la­rın­da da Türk­le­re göre çok daha iyi du­rum­da­dır. Özel­lik­le eği­tim ve öğ­re­tim­de gös­ter­dik­le­ri büyük atı­lım­lar dik­kat çek­mek­te­dir. 1898 yılı Ma­arif Sal­na­me­si­ne göre 667 ilk ve orta se­vi­ye­de­ki okul­da 73.255 gay­ri­müs­lim öğ­ren­ci eği­tim gör­mek­te­dir.
1877-78 Os­man­lı-Rus Harbi, mü­te­aki­bin­de Trab­lus­garp ve Bal­kan Sa­vaş­la­rın­dan yor­gun ve yenik çıkan Os­man­lı Dev­le­ti, 1914 yı­lı­na ge­lin­di­ğin­de bir anda ken­di­ni Bi­rin­ci Dünya Sa­va­şı’nın için­de buldu. Gay­ri­müs­lim­le­ri as­ke­re al­ma­yan Os­man­lı Dev­le­ti, Bi­rin­ci Dünya Sa­va­şı’nda yak­la­şık 2.600.000 ki­şi­yi as­ke­re al­mış­tır (1914 yı­lın­da nü­fu­sun yak­la­şık 13.000.000’u Müs­lü­man, 3.000.000’u gay­ri­müs­lim­dir). As­ke­re alı­nan­la­rın 325.000’ini şehit, 400.000’i ya­ra­lı, 202.152’si esir olmuş, 1.300.000 hasta, firar ve kayıp olmak üzere yak­la­şık 2.300.000 kişi mu­ha­re­be dışı kal­mış­tır. Müs­lü­man nü­fu­sun ço­ğun­lu­ğu çift­çi­lik ve hay­van­cı­lık­la uğ­ra­şan, büyük ser­ma­ye­si ol­ma­yan in­san­lar­dı. Okur-ya­zar oranı çok dü­şük­tü. Genç ve di­na­mik nü­fu­sun­da sü­rek­li as­ker­lik hiz­me­ti için silah al­tın­da tu­tul­ma­sı, eği­ti­me önem ve­ril­me­me­si, hay­van­cı­lı­ğa ve zi­ra­ata büyük öl­çü­de darbe vur­du­ğu gibi asıl ola­rak Müs­lü­man halk sü­rek­li fa­kir­leş­miş, gay­ri­müs­lim­ler ise zen­gin­leş­miş, dev­le­tin asli sa­hi­bi du­ru­mu­na geç­miş­ler­di.
‘’Ege­men­lik ka­yıt­sız şart­sız mil­le­te ait­tir.’’,’’ Ya is­tik­lal ya ölüm’’ pren­sip­le­ri ile Kur­tu­luş Sa­va­şı’nı ka­za­nan ve Cum­hu­ri­ye­ti kuran ulu önder Mus­ta­fa Kemal ATA­TÜRK ile silah ar­ka­daş­la­rı­nın ba­şa­rı­la­rı­nın bü­yük­lü­ğü yu­ka­rı­da­ki bö­lüm­ler­de ifade edi­len ortam dü­şü­nül­dü­ğün­de daha büyük bir anlam ta­şı­mak­ta­dır. Ba­şa­rı­la­rı sa­de­ce mu­ha­re­be mey­dan­la­rıy­la sı­nır­lı de­ğil­dir. Ulu önder M.​Kemal ATA­TÜRK ‘’Si­ya­si ve as­ke­ri za­fer­ler ne kadar büyük olur­lar­sa olsun, eko­no­mik za­fer­ler­le süs­len­mez­ler­se mey­da­na gelen za­fer­ler sü­rek­li ola­maz, az za­man­da söner.’’ de­mek­te­dir. Ka­pi­tü­las­yon­lar kal­dı­rıl­mış, 1930’lara ge­lin­di­ğin­de ta­ma­mı mil­li­leş­ti­ril­miş bir ortam ya­ra­tıl­mış, eği­ti­me büyük önem ve­ril­miş böy­le­ce Türk halkı, Türk va­ta­nı­nın ger­çek sa­hi­bi kı­lı­na­rak ba­şa­rı­lar taç­lan­dı­rıl­mış­tır.
‘’Ey yük­se­len yeni nesil! Ge­lecek si­zin­dir, Cum­hu­ri­ye­ti biz kur­duk, onu yük­sel­tecek ve ya­şa­ta­cak siz­si­niz.’’ M.​Kemal ATA­TÜRK

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.