ABAYLAR
Aksaray
01 July, 2025, Tuesday
  • DOLAR
    32.02
  • EURO
    35.01
  • ALTIN
    2419.0
  • BIST
    9618.83
  • BTC
    69294.62$

Milli birlik ve be­ra­berlik nasıl yü­celtilir?

04 March 2025, Tuesday 06:00

2009’da Oslo’da baş­la­yan ve adı bir çok kez de­ği­şi­me uğ­ra­yan Çözüm Sü­re­ci (Açı­lım Sü­re­ci - Kürt Açı­lı­mı - De­mok­ra­tik Açı­lım - İmralı Sü­re­ci - Milli Bir­lik ve Kar­deş­lik Pro­je­si) ça­lış­ma­la­rı, 2015’te bi­ti­ril­di. Ne elde edil­di? Hangi ders­ler çı­kar­tıl­dı?
Bu si­ya­si ça­ba­la­rın so­nu­cu yerli - ya­ban­cı de­me­den (İngil­te­re, ABD, Apo, Şivan Per­ver, Bar­za­ni vb.) her­kes­ten medet umul­du. Bu yolun yan­lış ol­du­ğu­nu söy­le­yen­ler ‘’Kan­dan Bes­le­nen­ler - Barış Kar­şıt­la­rı’’ ola­rak yaf­ta­lan­dı­lar. Terör sal­dı­rı­la­rı­nın hiç dur­ma­dı­ğı 2009-2015 dö­ne­mi son­ra­sı sa­de­ce 2016’ da baş­la­yan Hen­dek Ope­ras­yon­la­rı ile ver­di­ği­miz şehit ve ya­ra­lı sa­yı­sı (793 şe­hit-2000’den fazla ağır ya­ra­lı) Kıb­rıs Barış Ha­re­ka­tı’nda ver­di­ği­miz sa­yı­nın iki ka­tın­dan faz­lay­dı.
Bu acı­lar kadar büyük bir diğer kay­bı­mız ise; gerek mil­le­ti­mi­zin milli duy­gu­la­rı­nın ze­de­len­me­si ge­rek­se va­ta­nı­na aşkla, sa­da­kat­le bağlı Kürt kar­deş­le­ri­mi­zin (PKK’nın ta­bi­ri ile ‘’Hain Kürt­ler’’ ) bö­lü­cü ve terör yan­lı­sı şa­hıs­la­rın ve te­rö­rist­le­rin her türlü aşa­ğı­la­ma­sı­na maruz kal­ma­la­rı, köy­le­ri­ni, iş­le­ri­ni terk etmek zo­run­da kal­mak gibi ya­şa­dık­la­rı büyük trav­ma­lar­dır. O süreç, bı­ra­kın kar­deş­li­ği ge­liş­tir­me­yi, mev­cut olana da büyük bir darbe vur­muş­tur. SONUÇ OLA­RAK;
- Milli bir­lik ve be­ra­ber­li­ğin bu yak­la­şım­lar­la des­tek­le­ne­me­ye­ce­ği, yü­cel­ti­le­me­ye­ce­ği ,
-De­nen­miş olanı tek­rar ede­rek ve aynı kirli el­le­re el uza­tı­la­rak mev­cut so­run­la­ra çözüm bu­lu­na­ma­ya­ca­ğı,
- Hal­kın des­te­ği­ni al­ma­dan ya­pı­lan bu tür si­ya­si ma­nev­ra­la­rın bir seçim ka­zan­ma­ya et­ki­si olsa dahi iç cep­he­miz­de derin ya­ra­lar aça­ca­ğı gö­rül­me­li­dir.
Bugün yü­rü­tü­len yeni süreç; eğer bir seçim daha ka­zan­mak adına ya­pı­lan si­ya­si ma­nev­ra­lar ise kay­be­de­ni te­me­li­miz olan bir­lik, be­ra­ber­lik ve kar­deş­lik duy­gu­la­rı­mız ola­cak­tır.
Te­rör­le mü­ca­de­le­de ol­duk­ça iyi du­rum­da ol­ma­mı­za rağ­men, İÇ CEP­HEMİZ, KAR­DEŞLİĞİMİZ DAHA DA GÜÇ­LENSİN DİYE YOLA ÇI­KI­LI­YOR­SA;
Ön­ce­li­ği­niz, ül­ke­si­ne sa­da­kat­le bağlı olan ve bunu te­rör­le mü­ca­de­le­de de de­fa­lar­ca canı ve malı ile dev­le­ti­nin ya­nın­da omuz omuza mü­ca­de­le ede­rek ispat etmiş olan Kürt kar­deş­le­ri­mi­zin elini sım­sı­kı tut­mak ol­ma­sı ge­rek­mez mi?
- On­la­rın ne is­te­di­ği­ni bir kez olsun sor­du­nuz mu?
- Vatan aşkı ile dolu yü­rek­le­ri­ne do­ku­na­cak bir ey­le­mi­niz, tav­rı­nız oldu mu? On­la­rı da basın önün­de bir kez ku­cak­la­yıp, ‘’ Kar­deş­le­rim, Allah siz­den razı olsun! ‘’ de­di­niz mi?
- Ya­şa­dık­la­rı yer­le­ri dev­le­tin her türlü hiz­me­ti ile ihya ede­rek ha­in­lik için fır­sat kol­la­yan­la­rın he­sap­la­rı­nı boz­mak hiç ak­lı­nı­za geldi mi?
- Ço­cuk­la­rı­nı dev­le­tin en iyi okul­la­rın­da oku­ta­rak, iş sa­hi­bi ol­ma­la­rı­nı sağ­la­ya­rak, va­ta-nı­mı­za sa­da­kat­le hiz­met et­me­nin de bir kar­şı­lı­ğı ol­du­ğu­nu her­ke­se gös­te­re­bil­di­niz mi?
Bu tür yak­la­şım­lar gös­te­ril­sey­di; va­ta­nın dört bir kö­şe­sin­den gelip Türk-Kürt, Alevi -Sün­ni de­me­den kar­deş ol­ma­yı ba­şa­ran kış­la­lar­da­ki yiğit Meh­met­çik­le­ri­miz gibi ölene dek bir­lik ve be­ra­ber­li­ği­miz yü­cel­ti­lir, ko­par­tı­la­maz­dı.
Bu tür yak­la­şım­lar ol­say­dı; ne şehit aile­le­ri­nin boynu bükük, yü­re­ği ya­ra­lı olur ne de gen­ce­cik ya­şın­da ko­lu­nu, ba­ca­ğı­nı, göz­le­ri­ni feda eden ga­zi­le­ri­mi­zin ya­ra­la­rı tek­rar tek­rar ka­nar­dı.
MİLLİ BİRLİK VE BE­RA­BERLİĞİ YÜ­CELT­MEK İÇİN NASIL DAV­RA­NI­LA­CA­ĞI SOR­GU­LA­NIR­SA; En zorlu ko­şul­lar­da mil­le­ti­ni bir ve be­ra­ber kı­la­rak za­fer­ler ka­zan­ma­yı bil­miş ulu önder Ata­türk, bunu nasıl ba­şar­dı? İnce­le­mek ye­ter­li ola­cak­tır. O akıl­lı, cesur, ka­riz­ma­tik bir asker ve dev­let ada­mıy­dı. Mil­le­ti­ne son­suz güven du­yu­yor­du. Bir son­ra­ki se­çi­mi değil, ül­ke­si­nin ge­le­ce­ği­ni dü­şü­nür­dü. Dev­le­ti son­su­za kadar ya­şat­mak, mil­le­ti­ni çağ­daş ül­ke­ler se­vi­ye­si­nin üze­ri­ne çı­kar­mak için ça­lış­tı. Adil ve dü­rüst in­san­la­rı des­tek­le­di, li­ya­ka­ti ön plan­da tuttu.Dü­şün­ce­le­rin­de is­tik­rar vardı. Dün söy­le­di­ği­nin tam ter­si­ni söy­le­mek gibi bir adeti yoktu. Ken­di­si­ne bi­lim­sel veya hu­ku­ki ge­rek­çe­le­ri or­ta­ya ko­ya­rak ‘’HAYIR’’ diyen in­san­la­ra ba­yı­lır­dı. Mil­le­ti­ne hesap verir, har­ca­dı­ğı her ku­ru­şun kay­dı­nı tu­tar­dı. Bunun gibi bir­çok güzel me­zi­yet­le­ri ne­de­niy­le adı, ebe­di­yen Türk mil­le­ti­nin kal­bi­ne ka­zın­dı.
Bu örnek tavır ve dav­ra­nış­lar­dan yola çı­ka­rak; dev­le­ti­mi­zi yö­net­me im­ka­nı bulan veya bu yolda gay­ret için­de olan her si­ya­set­çi­nin de ön­ce­lik­li he­de­fi ‘’Dev­let adamı’’ tavrı ile ha­re­ket etmek, adil olmak, bir­lik ve be­ra­ber­li­ği­mi­zi yü­celt­mek için ça­lış­mak ol­ma­lı­dır.
Mil­le­ti­miz geç­miş­te aynı ide­al­ler için nasıl bir­lik­te ha­re­ket etmiş, acıyı da se­vin­ci de bir­lik­te ya­şa­mış­sa; on­la­ra yeni ve daha büyük ide­al­ler için­de bir­lik­te ha­re­ket etme im­ka­nı su­nul­ma­lı­dır. Aksi halde, Musul Pet­rol­le­ri’ne çök­mek için İngi­liz­le­rin yak­la­şık 200 yıl önce baş­lat­tı­ğı Türk Mil­le­ti’nden ko­pa­rıl­mış ve düş­man edil­miş ‘’Kürt Kim­li­ği’’ oluş­tur­ma pro­je­si devam eder,
Bu­gü­nün em­per­ya­li ABD – İsrail ve Hris­ti­yan dün­ya­sı­nın da ça­ba­la­rı ile ”Kür­dis­tan” he­de­fi­ne doğru iler­ler­ler ve kar­deş kav­ga­sı­na devam edil­me­si­ni sağ­lar­lar.
Unut­ma­ya­lım ki; ''Ta­rih­ten ibret almak!'' her­kes­ten önce dev­le­ti yö­ne­ten ve yö­net­me­ye talip olan­la­rın en büyük so­rum­lu­lu­ğu­dur. Kalın sağ­lı­cak­la.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.