ABAYLAR
Aksaray
08 Aralık, 2024, Pazar
  • DOLAR
    32.02
  • EURO
    35.01
  • ALTIN
    2419.0
  • BIST
    9618.83
  • BTC
    69294.62$

DOWN SENDROMLU ÇOCUKLARDA BESLENME NASIL OLMALI?

18 Ekim 2024, Cuma 06:30

 Down sendromlu çocuklarda tiroit bezlerinin yeterli hormon salgılamaması (hipotiroidi) beyin gelişimini ve bilişsel performanslarını olumsuz etkiler. Bu nedenle; keten ve tere tohumu gibi tiroit hormonu yapımını uyaran besinler, tiroit bezini güçlendirici en iyi iki mineral olan çinko ve selenyum içeren karaciğer, balık, hindi ve tavuk eti, yumurta, mantar, sarımsak ve tahıllar bolca tüketilmelidir.

Beyin gelişmesi açısından önemli olan Omega-3 yağ asitleri balık, ceviz ve semizotu gibi besinlerle alınabilir. Öğrenme güçlüğü yaşayan Down sendromlu çocuklarda Omega-3 yağ asidi tüketimi arttırıldığında IQ düzeylerinde ilerleme saptanmıştır.

Kas güçsüzlüğü ve sedanter yaşam nedeniyle kabızlık riski altındadırlar. Bunun için sıvı tüketimi, lifli gıda tüketimi,tahıl,kuruyemiş,kuru meyve tüketimi arttırılmalıdır. Hipotiroidi ve kas güçsüzlüğü nedeniyle yaşıtlarına oranla %10-15 daha az kalori gereksinimine sahip olduklarından şişmanlığa da eğilimli olurlar.Bunun için beslenmeleri kontrol altına alınmalı ve hareket etmelerini teşvik edici aktiviteler yaptırılmalıdır.

Kaslarının güçlenmesi ve protein yapımının uyarılması için et, peynir, yumurta gibi besinlerin günlük tüketimi arttırılmalıdır.

Diyabet gelişme riski de yüksektir. Hazır besin, aşırı yağlı ve şekerli yiyecek tüketimi azaltılarak bu risk önlenebilir.

Buğday, arpa, çavdar ve yulaf içeren gıdalar ve süte karşı bu çocuklarda alerjik reaksiyonlar gözlenebilir(gluten ve laktoz intoleransı). Bu tür besinler tüketildikten sonra bulantı, kızarıklık vb. semptomlar ortaya çıkıyorsa bu besinlerin tüketimi kısıtlanmalıdır.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.