Karpuzun faydaları açıklandı
08 July 2021, Thursday 10:21Yaz aylarının vaz geçilmez meyvelerinden olan karpuzun faydası saymakla bitmiyormuş. Herkes karpuzun tadının iyi olduğu konusunda hemfikir olsa da, birçok insan bu meyvenin içerdiği sağlık yararından habersizdir.İşte uzmanlara göre karpuzun faydaları :
- Karpuz, yüzde 92'sinin sudan oluşmasısebebiyle yaz gününde tazelenmek ve susuz kalmamak için mükemmel bir seçim haline gelmektedir.
- Diğer taze meyve veya sebzelerden daha fazla likopen içerir.Likopen, kanser, kalp hastalığı ve yaşa bağlı göz bozuklukları riskinin azalmasıyla bağlantılı bir antioksidandır.
- Göz sağlığı için çok önemli olan A vitamini açısından zengindir. Beta karoten sayesinde astım ve romatoidartiridsemptomlarıhafiflemektedir.
- İçeriğindeki B6 vitamini bağışıklık ve sinir sisteminin gelişiminde önemli rol oynar.
- A vitamini, B6 vitamini ve C vitamini cildin pürüzsüz ve yumuşak kalmasını sağlamaktadır.
- Lif kaynağı olması sebebiyle sindirimi olumlu etkilemektedir.
- Karpuz içeriğindeki potasyum kan basıncının düzenlenmesinde etkilidir.
- İçeriğindeki yüksek su oranı sayesinde ödem atımında etkilidir.
Asıl önemli olan nokta karpuzun bağırsak hareketlerine olan etkisidir. IBS (hassas bağırsak sendromu) veya herhangi bir bağırsak sorunu olan bireyler karpuz tüketiminde daha dikkatli davranmalıdır.
Şekeroranı sebebiyle karpuztüketilmesi tartışmalı olsa da aslında içeriğindeki yüksek lif ve su sayesinde kan şekerini düşünüldüğü kadar yükseltmemektedir. Tabi ki bu sınırsız yenileceği manasına gelmese de korkmadan rahatlıkla karpuz peynir yiyebilirsiniz.