ESKİL’DE EĞİTİM
09 Nisan 2025, Çarşamba 13:59Kıymetli dostlar daha önceki yazımda Eskil İlçemizin 86 mezra dan (yayladan) oluşan dağınık bir yerleşik yapıya sahip olmasından dolayı eğitim ve sağlıkta yaşadığı biriken sorunlarını anlatmaya çalışmıştım. Eskil potansiyel olarak Aksaray’ın Ortaköy’den sonra en büyük ilçesi olmasına rağmen , kamu hizmetlerinden çok az faydalanabilmektedir. 1970 li yıllarda yaşanan kuraklığın getirdiği ekonomik çöküntü neticesinde çaresiz kalan insanımız önemli bir kısmı mezraları(yaylaları) boşaltarak Konya’ya göçerek orada hayata tutunmaya çalışmıştır. Şu anda neredeyse, Eskil’in yaylalar dahil toplam nüfusu kadar Konya’da Eskil’li yaşamaktadır. Çiftçilik ve tarımdan başka mesleği olmayan bu nesil Konya’da çok büyük sıkıntı yaşamıştır. Şimdi ikinci ve üçüncü nesil Konya’ya adapte olmuş iş ve meslek sahibi olmaya ve orada önemli bir güç olmaya başlamıştır. Bu ilçemiz için önemli bir gurur kaynağıdır.
Eskil’in yerleşimi dağınık bir yapıdan oluşması, yaylaların ilçe merkezine uzaklığı 100 km ye kadar çıkması, zaten başlı başına eğitimde ve sağlıkta sorun yaratmaktadır. Yanlış hatırlamıyorsan Eskil merkezine 1990 li yıllarda yatılı bölge okulu açılması bu yaşanan sıkıntıyı kısmen gidermiş olsa bile, bu yeterli bir çözüm sağlamadığı için Eskil insanımızın eğitim seviyesi çok düşük kalmıştır. 1960 lı yıllarda Aksaray’ın nüfusu Eskil İlçemizin bu günkü nüfusuna yakındı. O tarihte Aksaray da: Lise, Ticaret Lisesi, Erkek Sanat Lisesi, Kız Meslek Lisesi, İmam Hatip Lisesi gibi okullar varken; bu gün, ilerleyen çağda değişen imkanlara rağmen Eskil ilçemiz, Aksaray’ın 70-80 yıl önceki imkanına bile ulaşamamıştır. Eskil de sadece iki adet Anadolu lisesi, Meslek lisesi, İmam Hatip lisesi bulunmaktadır. Geçmişte Eskil de Lise eğitimi seviyesinde sadece yatılı bölge okulu bulunduğundan, bu okulun kapasitesi de Eskildeki gençlerimizin eğitim ihtiyacını karşılamada yetersiz kalmıştır. Eskil insanı çok zeki olmasına rağmen, okula ulaşmada yaşanan sıkıntı Eskil’i eğitimde sorunlu hale getirmiştir. Bu durum, Eskil’in eğitimli insan sayısını olumsuz etkilemiştir. Şu anda Eskil’in; Ziraat Fakültesi; veteriner fakültesi , Fen Lisesi, Ticaret Lisesi, Tarım Teknik Lisesi ve merkezde Toki bölgesinde orta okula ihtiyacı bulunmaktadır. Eskil’in yerleşiminin dağınık olması nedeniyle, bu okulların mutlaka yatılı olması veya burada okuyacak öğrenciler için yeterli yurt yapılması gerekmektedir. Bu ihtiyaçların giderilmesini bu günkü ekonomik sıkıntı içinde devletten beklemek mümkün değildir. Ayrıca bu ihtiyaçların yanında genel öğretmen ve görevlilerin ihtiyacı olan konut sorununun da giderilmesi gerekmektedir. Aynı şekilde insanların kolayca ulaşabileceği sağlık tesislerine de ihtiyaç bulunmaktadır. Bunlar içinde konut vs ihtiyaçlarında giderilmesi gerekir. Bunların yapılması için Eskil’in gani gönüllü hayırsever insanlarının yardımına ihtiyaç bulunmaktadır. Bu müessesenin harekete geçirilmesi içinde ilçenin başta mülki amiri olan Kaymakam, Belediye Başkanı , İlçe Milli Eğitim Müdürünün gayretleri ne ihtiyaç bulunmaktadır. Eskil’de hayır müessesesini kurup düzgün bir şekilde işletildiği takdirde bu ihtiyaçların kısa sürede giderileceğine canı gönülden inanıyorum. Bu tür hayırlar İnsanlar öldükten sonra amel defterini n kapatmayacak, açık kalmasına vesile olacağından, insanımız doğru işlere ve yerinde yapılacak yatırımlara yardımcı olacaktır.
Eskil merkezdeki ilk okul yıkılmış, yerine yeni bir ilkokul yapılmaya başlanmıştır. Binanın kaba inşaatı bitme noktasına gelmiştir. Çok güzel proje çizilmiş ve çok güzel bir yapı oluşturulmuştur. Bu okul için Ali Ermiş isimli hemşerimizin 15.000.000 TL gibi büyük bir meblağ bağışta bulunduğunu memnuniyetle öğrendim. Allah ondan, ecdadından, ailesinden ve yardımda bulunan diğer hayırsever insanlarımızdan razı olsun. Okul inşaatını gezince, , çok güzel ferah bir bina olmuş, binayı çok beğendim, çok da mutlu oldum. Çocukluğumda Aksaray Zafer İlkokulunda teneffüslerde yaptığımız koşuşturmalar, oyunlar gözümün önüne geldi, sanki o günleri yaşadım. Okulun çok geniş bir boş alanı olduğunu gördüm. Çocukların hem eğitim hem oyun ihtiyacını karşılayacak bir yatırım olmuş. Hayırseverlerden baş tutup inşaatın yapılmasına sebep olan, Başta kaymakamımızdan, Milli Eğitim Müdürümüz İbrahim Kılıçer beyden , Okul aile Birliği Başkanımız Zafer Yalvaç beyden, Eskil İlkokul Müdürümüz Fatih Ermiş bey ve emeği geçen tüm insanımızdan Allah razı olsun. Onlara teşekkür borçluyuz. Bu bağlamda, Eskil’e yapılacak 800 m2 inşaat alanlı çıraklık eğitim merkezi inşaatını Konya da ticaretle uğraşan Arafat Haç Malzemeleri firması sahibi Mehmet İlgin isimli hemşerimizin yapacağını öğrendim. Allah ondan da razı olsun. Yeni Kaymakamımız Fuat Yurttaş bey, yanında İlçe Milli Eğitim Müdürümüz İbrahim Kılıçer bey, Okul aile Birliği Başkanımız Zafer Yalvaç bey ve İlkokul Müdürümüz Fatih Ermiş beyden oluşan heyet Konya da yerleşik Mehmet İlgin beyi ziyaret ederek Çıraklık Okulu İnşaatını yaptırma sözü almışlardır. Hem bağışta bulunanlardan hem de bu yolda çalışıp gayret gösterenlerden, bağış yapılmasına vesile olanlardan Allah razı olsun. Ben şahsıma cümlesine duacıyım. Şu anda Eskilde başta Kaymakamımız ve Milli Eğitim Müdürümüz olmak üzere fedakar, azimli, çalışkan, gayretli bir kadro oluşmuştur. Bu şekilde uyumlu gayretli bir kadronun oluşması çok önemlidir. İnşallah bu elit ve kıymetli çalışkan yöneticilerimizin gayretleri ile Eskil’imiz eğitim ihtiyacını karşılayacak okullara kısa zamanda kavuşur.
İnsan hayatında yapılan başarılı çalışmalar ileride onlara daha büyük hedeflere yönelme, büyük işleri başarma yolu açar. Bura da, sahada edinilen tecrübeler, ileri de daha güzel işlere vesile olur. Bu dileklerle Başta Kaymakam beye ve Milli Eğitim Müdürlüğü ekibine başarı ve teşekkür dileklerimi iletmek isterim. Allah işlerini yollarını açık etsin. Allah onlara kolaylık versin.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.