YO-YO SENDROMU
05 Aralık 2019, Perşembe 13:34Yo-yo sendromu ya da Yo-yo etkisi olarak bilinen bu durum, kişinin bilinçsizce yapılan diyet uygulamaları sonrasında, sürekli olarak verdiği kiloyu alıp - verme döngüsü içinde olması ile tanımlanır.
Çağımızın hastalığı olan obeziteye davetiye çıkarabilecek bu sendrom, metabolizmanın gittikçe yavaşlamasına ve alınan kiloların daha da zor verilmesine neden oluyor. Yo-yo sendromu yaşayan kişiler kilo vermekte zorlanmamakta, ancak bu kiloyu korumakta güçlük çekmektedirler. Genel olarak kilo verme amaçlı diyet yapan kişilerin sadece 5’i verdikleri kiloyu koruyabilmektedirler. Verdikleri kiloyu ya da daha fazlasını geri alan ve sonrasında tekrar ağırlık kaybetmeye çalışan insanlar bir kısır döngüye girer. Bir noktada ise vücut artık kilo vermeye direnç gösterir ve bu noktada kalır.
Ağırlık kaybeden kişide kuvvetli yeme isteği ve takiben önlenemeyen geri dönüşler olmaktadır. Bunun nedeni henüz kesin olarak açıklanmamakla beraber, homeostatik regülasyon sistemi ile psikolojik faktörlerin etkili olduğu düşünülmektedir.
YO-YO SENDROMUNUN NEDENLERİ
- 10 ağırlık kaybı sonucunda, kişilerin yüksek kalorili besinlere daha yüksek tepki verdiği görülmüştür. Bu olay ‘’Aç Beyin’’ olarak tanımlanmıştır. Bu teoriye göre ağırlığının 10’unu kaybeden birey, hala obez bile olsa, beyin kıtlığa girdiğini varsayarak, vücudu yağ depolamaya yöneltir.
- Bilinçsiz Zayıflama ilaçları kullanımı
- Kişiye özgü olmayan hazır diyetlerin yapılması
- Kendi sosyal yaşamına uymayan diyetleri kilo verme pahasına devam ettirme
- Bilinçsiz diüretik kullanma
- Diyet kampları ve sonrasında aynı sıklıkta yapılamayan egzersiz
- Sık aralıklarla diyet uygulama
NASIL ÖNÜNE GEÇİLİR?
Öncelikle kişinin diyete bakış açısının değiştirilmesi gerekmektedir. Diyetin bir kısıtlama değil sağlıklı ve sürdürebilir bir yaşam şekli olduğu benimsetilmelidir. Sağlıklı ve kalıcı kilo kaybı için yaşam tarzınıza uygun diyet listesinin bir beslenme uzmanı tarafından planlanması ve takip edilmesi gerekmektedir.