DEVAMSIZLIK
15 Nisan 2024, Pazartesi 09:00Belirli veya belirsiz süreli iş sözleşmeleri ile çalışan işçilerin son yıllarda devamsızlık nedeniyle iş sözleşmesinin işveren tarafından bildirimsiz fesih ile karşı karşıya kalmaktadır.
4857 sayılı kanun iş sözleşmelerinin işçi veya işverenin hangi hallerde bildirimsiz fesih edebileceğini sıralamış ve bunlar arasında devamsızlık son yıllarda işçi işveren ihtilaflarında önemli yer tutmaya başlamıştır.
İşçi ve işveren arasında belirli süreli veya belirsiz süreli iş sözleşmesi düzenlenir ve bu sözleşmeye göre işçiler çalışma yükümlülüklerini işverende ücret ödeme vb. yükümlülüklerini yerine getirir.
İşçinin işe hastalık, izin vb. durumlar hariç işe devamı zorunludur. İşçi bir ay içinde ardı ardına iki gün, hafta tatilinden sonraki ilk işgünü iki defa işe gelmemesi veya bir ay içinde üç gün işe gelmemesi halinde işverenin bildirimsiz fesih hakkı vardır. Bildirimsiz fesih haklı bir nedene dayanır ve usulüne uygun olarak fesih edilirse işçiye kıdem ve ihbar tazminatı ödenmez. Varsa kullanmadığı izin ve ücret alacağı ödenir.
İşverenin işe gelmeyen işçiye usulüne uygun bildirimsiz fesih yapmalıdır. Bunun için öncelikle işe gelmeyen işçiye gelmediği her gün için devamsızlık tutanağı tutulur. İşçiye varsa haklı bir nedeni bildirmesi için noterden ihtar çekilir ve üç gün süre verilir. İhtarın tebliğinden itibaren üç gün içinde işçinin cevap vermesi beklenir. İşçinin haklı bir neden gösterip cevap vermemesi halinde üçüncü günün sonunda işçinin çakışı verilir.
İş sözleşmesinin bildirimsiz feshi için iki hak düşürücü süre söz konusudur, öğrenme gününden başlayarak altı gün ve olaydan itibaren bir yıldır. İşçinin maddi çıkar sağlaması halinde hak düşürücü süre uygulanmayacağı belirtilmiştir.
Sonuç olarak işçi ve işveren haklı sebeplerden dolayı iş sözleşmelerini fesih ederken yasal haklarını kayıp etmemesi için bildirimsiz feshi usulüne uygun yapmaları gerekir.
İsa Özkişi, Mali Müşavir
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.