ABAYLAR
Aksaray
29 Ocak, 2025, Çarşamba
  • DOLAR
    32.02
  • EURO
    35.01
  • ALTIN
    2419.0
  • BIST
    9618.83
  • BTC
    69294.62$

 Aksaray’a yeni bir mezarlık şart   

02 Ocak 2018, Salı 09:59

     Ben yıllardır Aksaray’a bir değil iki tane yeni mezarlık şart olduğunu yazar çizerim. Hatta bu konuda çok önemli bir çalışmamada vardı hata geçmeden falanın projesi derler diye rafa kaldırıldı. Bir ay önce Belediye Başkanı Sayın Haluk Şahin Yazgı projelerini basına gezdirmek için otobüste Aksaray için mezarlık düşündüğünü söyledi, bizimde fikrimizi sormuştu. Tabi ayak üstü konuşmalar bir netlik kazandırmadı. Ama Sayın Yazgı bu düşüncesi üzerinde mutlaka durmalı, Aksaray’da buna ihtiyaç var.

       Dünyanın üç ervahından birisi ilimizde. Ervahın tarihine baktığımızda başlangıcı Selçuklulara kadar dayanıyor. Kanal buyun da bazen görürsünüz kat kat mezarlar. Tarihi bir geçmişi olan mezarlık dolmaya başlamıştır. Her iki mezarlığımızda genişletme çalışmaları yapılsa da bunlar geçici çözüm olur. Yeni bir mezarlıkla kalıcı çözüm bulunmalıdır, hemde iki mezarlık yapılarak.

      Veliler diyarı Ervah kabristanlığımız ile Bedri Muhtar mezarlığımızın ikisinin de eski olduğunu biliyoruz. Zamanla bu iki ervah mezarlığı da doldu. Tepe ve dağ eteklerine definler başladı. Ama bu dağ eteklerine çıkmak ve mezar kazmak çok zor. Buralar taş ve kayanın yanın da birde sert yerler. Mezar kazımı çok uzun zaman almaktadır.

      Cenazesi olan ile bazı yaşlılar ise genelde aşağıları ve ağaç altlarını isterler. Sanki cennet buralarda. Kimi gölge, kimisi yüksek tepeleri tercih ederler. Ağaç altını vermezsen kıyamet kopar. Hemen karşına ya bu mezarlar ne diye şikâyet ederler. Be kardeşim bir tarih olan mezarlığın içine kimin ne zaman defnedildiğini nereden bileceksin. Görevli ağaçların dibine cenaze defnini istemez. Çünkü ağaçların kökleri kesilir ve kurur. Birde sularken mezara su dolar mezar sahibi ile kavga çıkar. Onun için buraya mezar tercih edilmez.

      Hele Sayın Ertuğrul zamanında numaralandırılmaya çalışılan mezarlık işi iyice karıştırmış. Kiminin adı yok. Kimisinin baş taşı yok. Bunları nasıl kayda geçireceksin. Bazı aralarda boşluklar var bunlara sonradan cenaze konulmuş. İş iyice karışmış. Adam geliyor benim demdin mezarını bulun diyor. Sen dedeni bilmezsen ben nereden bileyim.

      Burada işin yanlışlığı yeni bir proje ve planla bir mezarlık yaparsın da numaralama yaparsın. On bin yıllık mezarlığa hangi aklıselim fikir verdi ise numaralama işi iyice karıştırmışlar. Zaten Benim Mezarlıklar Müdürlüğüme kadar doğru dürüst bir kayıt bile tutulmamış. Benden bir önceki arkadaş bir şeyler yapmaya çalışmış ama yetki kavgasından bir şey yapamamışlar. Her şeyi sil baştan yapıp azda olsa şanına yakışır bir güzellik ve sistem getirdim öyle devam ediyor.

       Bu iki mezarlıkta doldu. Benim dönemimde bir yer hazırlamıştık. Sayın Başkanda çok istiyordu. İsteyene para ile aile mezarlığı. İsteyene eşinin yanında bloke mezarlık. Çocuk mezarlığı, kimsesizler bölümü, şehitlik, gayri Müslimler için bölümler ve umumi bölümleri ile, camisi idare binası, otoparkı ve morgunun bulunduğu bir mezarlığı hazırlamıştık Toki bölgesine. Ama kısmet olmadı yer Toki’ye verildi başaramadık.

      Örnek bir proje ile yeni bir yer bulunmalı. Hatta iki tane bulunmalı. Birisi Toki bölgesine ve biriside Üniversite bölgesine. Artık şehir büyüdü, buralardan mevcut mezarlığa beş on sene sonra gelmek zorlaşır. Hem de ilerde yer bulmakta güçleşir.

      Yeni mezarlıklar yapılırsa, mevcut Ervah mezarlığı külliyeleri Somuncu Babası ile burası artık ziyaret yeri olur. Yapılan genişletme çalışmaları da iyi bir fikir. Ama ilerisi için yeterli değil. Bu konuda Sayın Yazgıya her türlü desteğe hazırız.