ABAYLAR
Aksaray
21 Kasım, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.02
  • EURO
    35.01
  • ALTIN
    2419.0
  • BIST
    9618.83
  • BTC
    69294.62$

​​​​​​​Araştırma hastanesi şikayetleri neden bitmiyor?

24 Ekim 2019, Perşembe 08:55

Yazımın başında belirtmek isterim ki, bu yazı ile ne bir idareciyi ve ne de bir şahsı hedef almak için bu yazıyı kaleme almış değilim. Benim derdim ve meselem, neden eski hastane de bu kadar şikayet yoktu da yeni hastanede şikayet bitmiyor? Bunun nedenlerini iki haftadır araştırdım bazı tanıdık doktor ve personelle görüşmeler yaptım. Bu görüşmelerimin isimleri bende kalmak kaydıyla yaptığım tespit ve inandığım konuları paylaşmak istiyorum.

Geçen hafta yakınımı gece acil polikliniğine götürdüm. Burada beni tanıyanlar şikayetlerde bulundular. Bana hastamın ertesi günü uzman doktora götürmem söylendi. Ertesi günü sabah saat 7.30 da sıra almaya gittim ve muayene olmak istediğim bölümde erkenden sıra bitmiş.. Sordum doktorlarımız üç aşağı beş yukarı günlük 40 hasta kabul ediyorlarmış.

Bir başka gün Sağlık müdürlüğü yanındaki semt polikliniğine saat 7.00 de gittim. Sıra alıp muayenemizi yaptırdık. Tabi bunun nedenini araştırmak için Üniversite Araştırma Hastanesi ve semt polikliniklerine gitmeye karar verdim. Buralarda hasta, personel ve tanıdık doktorlarla görüştüm.

Edindiğim bilgi ve sonuç çok net ve açıktı. Öncelikle yeterli doktorun olmaması. Peki eski hastane mevcut yeni hastanenin yarısı kadar iken, doktorda fazla değilken çok nadir şikayetler geliyordu. Peki koskoca hastaneden neden bu kadar şikayet geliyor?

Anlatayım, Sağlık il müdürümüzü tanımam ve henüz tanışma durumum da olmadı. Hastanede idari boşluk olduğunu söyleyebilirim. Zorla tutulan Namık hocam vekaleten verilen bu görevden memnun olduğunu sanmıyorum, hasta da muayene edemiyor.

Geçmiş idarenin doktorlarla iyi bir ikili ilişki kuramaması ve bazı hizmetleri ikili görüşmeler ile yaptırmak yerine aşırı disiplin uygulanarak yapılması. Mesela kadın doğum bölümünde dört doktor varsa ikisinin raporlu, birisinin izinli olması ile bir doktorla devam edilmesi hastaları özel yerlere itmiştir.

Diyelim ki bir karakolda 5 polis memuru var, siz üçüne birden rapor ve izin verirseniz asayişi sağlamanız nasıl mümkün olmazsa, bu alanda aynen buna benzer. Peki durup dururken bu doktorlar neden izin ve rapor alıp hastaneyi doktorsuz bırakıyor, buna da bakmak lazım değil mi?

Hastane Üniversite Araştırma Hastanesi olunca, talebesi Konya’da okuyan Tıp Fakültesine gelen doktorların kaç tanesi hastanede bizzat görev yapıp çalışıyor? Parmak sayısı kadar olan çalışan olunca diğer doktorların tamamı döner sermeyeden en çok payı oturdukları yerden alıyorlar mı almıyorlar mı?

Bal gibi alıyorlar, hemde pastanın büyük payını alıyorlar. O zaman çalışıp hastası ile ilgilenen doktorlar buna razı oluyorlar mı? işte olmadıkları için günde 80 hasta muayene etmek yerine 40 hasta ile yetinip diğer hastalar mağdur oluyorlar. Onların kazancını hak etmeyenlere verirseniz, onlarda işi yavaşlatıyor ve hastanede yığılma oluyor.

Bu haksızlığın önüne geçilerek, branş doktorlarla iyi niyet çerçevesinde karşılıklı görüşülerek hasta sayısı artırılırsa sızlanmalar azalacaktır. Bunu kim yapacak elbette idaredeki idareciler yapacaktır. Acilen bu haksızlığın önüne geçilmelidir.

Semt polikliniğindeki Uzman Dr. Mahmut Karakuzu’ya sordum günde kaç hasta muayene ediyorsun diye bana 80 kişi dedi. Peki hastanede neden günlük 40 kişi muayene ediliyor? Haksızlıklara tepki olduğu için.

Farklı tahlil ve tespit bölümlerinde bazı görevliler hastaları özel yerlere yönlendirildiğini de duydum. Böyleyse ben buna el altı anlaşması derim, umarım bunlar birer duyumdur. Kısacası hastaneye acile düzen gelmesi için yazdıklarım dikkate alınmalıdır.