ABAYLAR
Aksaray
21 Kasım, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.02
  • EURO
    35.01
  • ALTIN
    2419.0
  • BIST
    9618.83
  • BTC
    69294.62$

Borsa külliyesi göz kamaştırıyor

14 Haziran 2019, Cuma 09:47

Geçtiğimiz günlerde bir yazı kaleme alarak Aksaray da 150 civarında sivil toplum kuruluşu olduğunu yazmıştım. Bu kuruluşlar ne yapar diye sormuştum. Tabi bunu yazarken gerçekten işini yapıp üyelerine gerçek manada hizmet verenleri tenzih ederim diyede belirtmiştim. Naci Karaköy ağabeyle geçen Pazartesi çöl bölgesinden gelirken Borsa girişine yapılan Cami çok kısa zamanda bitmişti. Yanına da başka bir iş merkezi yapıldığını yoldan geçerken görmekteydik. Pazartesi günü Naci ağabeyle beraber camiyi görmek istedik ve gezdik.

Gittiğimizde idare binasına da girdik burada Hamit Özkök başkanda varmış. Kendisini ziyaret ederek çay içerken sohbet etme imkanı bulduk. Sohbetimiz esnasında merak ettiğim bazı sorularda kendisine sormayı ihmal etmedim.

Hatta ilk iş olarak bizim cami olarak gezdiğimiz bölgenin bir külliye olduğunu Hamit başkan söyledi. Tekrar burasını bize gezdirdi ve neler yaptıklarını bizzat gösterdi. Gerçekten tam bir külliye olmuş. Üst katı cami olarak inşa edilmiş pırıl pırıl bir cami.

Caminin mihrabı ise görülmeye değer, belkide ülkemizde ender görülen bir motifle yapılmış. Ben bu mihrabı uzun uzun inceleyerek bakmak durumunda kaldım. Yani anlayacağınız 2 ayda böyle güzel bir eser ortaya çıkmış.

Sonra alt katları gezdirdi, çok güzel şark köşeli ve oturup yemek yiyeceğiniz bir restoranı buraya kazandırmış. Caminin alt kısmına ise bir kütüphane, dinlenme yeri, sağlık ocağı şeklinde hemşiresi olacak bir bölüm buraya inşa edilerek külliye haline dönüştürülmüş. Zannedersem burası 15-20 güne kadar hizmet verecek duruma gelecek.

Malumunuz şehrin eski borsa binasının durumunu bilmeyen yoktu. Hamit başkan çok kısa sürede yeni borsa binasını hayata geçirerek hem çiftçilerimize hizmet vermede, hemde yoldan geçen yabancılara örnek bir yer inşa etti. Hemen arkasına ise modern bir şekilde hayvan pazarını yaparak hizmete soktu.

Ardından Ortaköy ve Eskil'e borsa binaları yaparak buradaki yerlerde işlevlik kazandırdı. Sonra TMO Toprak Mahsulleri Ofisi şehirden kaldırıldı. Yeni TMO'larında yapımına bakanlık sıcak bakmadığı için bu işi Borsa üstlendi ve ilimizin tarım bölgelerine bir kaç tane ofis yaparak hazırladı ve hazır vaziyete getirdiler.

Tabi diğer bölgelerdeki çiftçilerimiz Ofis kalkınca nereye mahsullerini vereceklerini düşünürken. Borsa Başkanı Hamit Özkök’ün girişimleri sonucu TMO ile yapılan protokol gereği artık TMO çiftçinin mahsulünü Borsaya ait silolarda alım yapacaklar.

TMO bu ofislerde alım yaparak depolama yapabilecek. Hatta burada emanet olarak da alınan mahsuller saklanacak. Borsanın bu çalışmaları sonucu uluslararası borsacılığa üye olmuştur. Bu bana çok büyük başarılardan birisidir.

Borsa eskiden her ne kadar çiftçilerimiz tarafından bilinse de, bu günkü durumu ile her kesimden bilinen bir yer durumuna gelmiştir. Hani derler ya, " iş bilenin kılıç kuşananın" diye. 30 milyonluk bir yatırımın boşa yapılmadığını bu hizmetlerle görmüş olduk.

Efendim tesadüfen cami gezme maksadı ile gittiğimiz Borsa camisinde bir külliye ile karşılaşırken Borsanın değişik hizmetlerini de görme imkanı bulduk. Diğer sivil toplum kuruluşlarımızda çalışmalarını bize anlatırlarsa buradan sizlerle paylaşırız. En azından tabela ismi olmadıklarını görmüş oluruz.