ABAYLAR
Aksaray
21 Kasım, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.02
  • EURO
    35.01
  • ALTIN
    2419.0
  • BIST
    9618.83
  • BTC
    69294.62$

​​​​​​​Çobanlık kimliğine kavuşuyor

19 Aralık 2019, Perşembe 08:52

Çobanlık peygamber mesleği olmasına rağmen, insanlar arasında zaman zaman konuşmalarda birbirlerini küçümserken, “çobanmışsın, ammada çobansın” gibi sözlerle birbirlerini itham etmelerini biliyoruz. Aslında çobanları küçümseyen çok insan bu çobanlığı bile beceremeyecek durumdadır. Çobanlık hem mübarek bir meslek olmakla beraber dedikodudan uzak yaşayan güzel insanların sayısı az değildir.

Geçtiğimiz Salı günü Koyun Keçi yetiştiricileri Damızlık birliği başkanı Sayın Mahmut Aktürk Borsa salonunda çobanlık eğitimi sonrası çobanlara çobanlıkla ilgili bir flim izletti. Bu filmi bende izlemek isterdim.

Toplantıya Borsa başkanı Hamit Özkök, İl Tarım ve Orman Müdürü Bülent Saklav, Damızlık Birliği başkanı Mahmut Aktürk ve yönetim kurulu üyeleri katılmıştır. Toplantıda yapılan konuşmaların ardından filim izlenmesine geçildi.

Aktürk’ün çoban meslektaşlarına yönelik yaptığı konuşma ise tamda yerinde olmakla beraber onlara verdiği değeri anlattı. Aktürk’ün başkanlığı ile ilimizde çoban mesleği değer kazanmıştır. Hatta bu meslek değerli hale gelmiştir. Benim hoşuma gittiği için Aktürk’ün konuşmasını sizlerle paylaşmak istiyorum. Tabi kısa da olsa Hamit Başkanın konuşmasından da not aktarayım.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce verilen Sürü Yöneticiliği Eğitimine katılan kursiyerlere ve katılımcılara “Anadolu’da Koyunculuk ”adlı Sinema filmi izletildi. Katılımcılara hitaben konuşan Aksaray Ticaret Borsası Başkanı Hamit Özkök çobanlığın önemine değinerek şu ifadelere yer verdi.

Özkök “Türkiye’nin birçok yerinde düzenlenen toplantılara katıldım. İşimin çobanlık olduğunu her zaman dile getirdim. Hatta bazıları estağfurullah diyor. Çobanlık peygamber mesleği benimde ekmeğim rızkım çobanlıktır diyorum. Ben bundan gurur duyuyorum. Yaptığınız işin önemine varmanız gerekiyor. Küçük bir iş yapmıyorsunuz.

Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mahmut Aktürk, kendisinin de köyde yaşadığını ifade ederek “ köyde en kötü iş sığır çobanlığıdır, daha sonra koyun çobanlığı, sonra ise kır bekçiliğidir. Halen de böyledir. Elinden bir iş gelmeyen insanların bu işleri yaptığı yönünde bir algı var ama bu böyle değil. İşin temeli ekonomiktir. Bu işten para kazanıldıkça, hayvan para ettikçe gelir düzeyi arttıkça çobanlığında kalitesi toplum içindeki yeri de arttı.

Şimdi herkes koyunculuğa merak salmaya başladı. Son 7-8 yıldır para kazanmaya başladı. Para kazandığı içinde itibar görüyor. Kısacası meslekten para kazanırsan itibarlı, kazanmazsan itibarsızdır.

Artık herkes de kendi işini yapmak zorunda. Dışarıdan çoban tutma işi de neredeyse bitti. Hani bir laf var “Oğlan Güder Gelin Sağarsa Koyun Koyundur, El Güder El Sağarsa Koyun Oyundur” diye alında çobanlık işi bu noktaya doğru gidiyor. İsmi çobanlıkta olsa bizlerde para kazandıkça inşallah itibarımız artacaktır diyorum. Bu gün burada bu etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Saygılar sunuyorum” dedi.

Aksaray’ın % 80’inin tarım ve hayvancılıkla geçimini sağladığını ifade eden İl Tarım ve Orman Müdürü Bülent Saklav, istihdamın %42,2’ sinin de tarımda istihdam edildiğini ifade etti.

Bakanlığımızın şöyle bir hedefi var insanlarımızı doğduğu yerde doyurmak istiyoruz. Böyle bir hedef içinde sizlerin çobanlık, çiftçilik ve tarım yapmanız gerekiyor. Bizlerde sizlerin hizmetkârıyız" dedi.