Doktor açıkları kapanmalı
09 Ocak 2020, Perşembe 09:06Geçtiğimiz gece ilimizde yaygın olan gripal hastalık nedeni ile bende Aksaray Üniversitesi Araştırma Hastanesine gittim. Kalabalığa şöyle baktım geri dönmek istedim. Sonra hastanede bir çalışan arkadaşa denk geldim. Gelmişin neden geri gideceksin diye beni ikna etti bekledim. Tahliller falan derken iki buçuk saat hastanede kaldım. Tabi benim gibi bekleyenlerde aynen bekliyorlardı.
İki doktorun görev yaptığı acilde sıraya baktım, mesai günü olmasına rağmen benim en son gördüğümde 560. sırada idi. Bu zannedersem sabaha kadar bini bulur. Üstelik aynı gün mesai saati olmasına rağmen.
İlaçları almak için nöbetçi eczanelere baktım, birisi Toki konutlarında, birisi Küçükbölcek mahallesi sonunda. Bir tanesi de çarşı merkezinde nöbetçi eczane var. Tabi diğerleri uzakta olduğu için çarşı merkezine gittim, orada hastaneden fazla kuyruk var. 45 dakikada buradan ilaç almak için bekledim.
Eczanelere Eczacılar Odası bir düzen getirmeli. Aile polikliniği olan yerlere normal olarak eczane açılıyor. Elbette bunlara nöbet koymak durumundalar. Ben aracım olduğu halde yakın eczaneyi tercih ettim. Aracı olmayanlar ne yapsın, hele gece vakti ise.
En azından bu kuyrukları önlemek için, merkezde eczane sayısı ikiye çıkarılmalı. Yani nöbetçi eczane sayısı dörde çıkarılmalı. Hiç değilse hasta hastaneden nöbet beklediği kadar eczanelerde kuyruk beklemesin.
Hastanede doktorlara zaman zaman eleştiri yapsam da özveri ile çalışıyorlar. Bütün birimleri aynı şekilde çalışarak hizmet veriyor. Böyle salgın hastalık dönemlerinde en azında bir hekim daha artırılabilir.
Tabi bunu oradaki görevli arkadaşa sordum, diğer günlerde de aynı yoğunluk olduğunu söyledi. Bunun nedeninin de genel olarak hekim eksikliğinin neden olduğunu söylediler. Birde güvenlik güçlerinin zaman zaman sağlık raporu almak için gözetim altına aldıklarını göz önüne getirirseniz sıkıntı olmaktadır.
Bu kadar yoğunluğun muhtemelen zamanında uzman hekimden sıra alıp muayene olamayanlar olduğunu düşünüyorum. Bildiğim kadarı ile uzman hekimlerin bazı bölümlerde eksiklikleri var. Mevcutlarında günlük muayene ettikleri belli sayıda hastalar oluyor. Bunun dışındakileri muayene etmiyorlar. İster istemez hastalar mesai saati dışında acili tercih ediyorlar. Hiç değilse düzenli tahlillerimizi acilde yaptıralım diye düşünüyorlardır.
Sıra beklerken bir tanıdık hasta ile sohbet etme imkanı buldum, şunları söyledi, “ eskiden on sene önce bu kadar kalabalık ve bekleme olmazdı” dedi. buna katılıyorum, ama eski hastanemiz bu kadar büyük değildi. Şimdi neden yığılma oluyor deniyor. Eskiden nüfusumuz mevcut nüfusumuzun yarısı kadardı. 140 bin idi o zaman şimdi olmuşuz 225 bin nüfus. Elbette hasta sayımız artacaktır.
Hastanemizin her şeyi mükemmel, yeni 200 yataklı bölümde hizmete girerse aliyyülala. Bana neden buraya yapılmadı diyenler oluyor. Bunları tartışmanın bir faydası yok. Artık olan olmuş ve hastane yapılmıştır.
Sayın Milletvekillerimize ve valimize buradan duyurmak istiyorum. Sağlık Bakanlığı kapısına postu atarak ilimize doktor atanmasını sağlamak lazım. Hangi branşta ne kadar doktor eksiği varsa bunların ilimize tayinini sağlamaları lazım.
Sağlık çok önemli, bu konuya mutlaka el atmalıdırlar. Yeni bir başhekim atandı, pırıl pırıl bir hoca, sağlık müdürü de aynı şekilde. Bunlardan eksiklikler istenerek yetkililerimiz buna odaklanırsa hastalarımız rahat eder. Bunun en güzel çözümü doktor sayısını artırmaktır.