Gençlerin ekonomik harcama ile ilgisi nedir?
27 Şubat 2019, Çarşamba 09:46Türk gençlerinin ekonomik harcama ve ekonomiye katkısı ile ilgili iki ay önce yapılan bir ekonomik araştırma neticesinde çok enteresan sonuçlar çıkmış. Gençlerimiz ne kadar ekonomi ile ilgili gelin hep birlikte bakalım.
Finansal okuryazarlık araştırması’na göre, gençlerin yüzde 83’ü harcama planı yapma alışkanlığına sahip değil. gençlerin yüzde 80’i ise ülke ekonomisini takip etmiyor.
Gençlerin ülke ekonomisiyle ilgilenmeme sebepleri para ve finansal konularını takip etmemeleri önde geliyor. Türkiye’de Tüik rakamlarına göre 15-24 yaş grubunda, 12 milyona yakın genç bulunuyor. toplumun tüm katmanlarında yerlerini almaya başlayan gençlerin, önümüzdeki 10 yıl içinde siyasette ve iş yaşamında rolü artacak. henüz gençler bu duruma hazır mı sorusunu duyar gibiyim…
Dr. Fatoş Karahasan tarafından troy’un katkılarıyla ve siaınsight’ın araştırma desteğiyle hazırlanan, Türkiye’deki 15-24 yaş arası 2 bin gençle gerçekleştirilen gençlerde finansal okuryazarlık araştırması, Türkiye’deki gençler konusunda çarpıcı veriler ortaya koyuyor. sonuçlara göre; her iki gençten biri para harcama ve para yönetiminde başarılı olduğunu düşünse de gençlerin yüzde 83’ü harcama planı yapma alışkanlığına sahip değil, yüzde 87’sinin düzenli para biriktirme alışkanlığı yok, yüzde 80’i ülke ekonomisini takip etmiyor ve yüzde 84’ü para ve finansal konularda bilgi sahibi değil. dört gençten üçü, enflasyon kelimesinin anlamını bilmiyor.
Araştırma, sadece finansal-okuryazarlık konusuna değinmiyor ayrıca sosyolojik açıdan da bir farkındalık alanı oluşturuyor. tablo moral bozsa da acilen bu duruma çözüm kapısı açılmalı. Türkiye’nin gençlere daha çok yatırım yapmalı, bilimsel eğitim fırsatı sunması gerekiyor.
Umutsuzluk devam ediyor
Siaınsight’ın araştırması, toplam nüfusun yüzde 14,3’ünü oluşturan gençlerin (15-24 yaş arası), eğitim düzeyi hakkında da çarpıcı sonuçlar içeriyor. verilere göre Türkiye’de hala yüzde 1 oranında genç okuma-yazma bilmiyor. bu, 120 bin gence karşılık geliyor. okuma-yazma bilen ancak ilkokul diploması olmayan yüzde 7 oranındaki gençler de eklenince yaklaşık 1 milyon gencin ilkokul mezunu olmadığı görülüyor. gençlerin yüzde 53’ü ilkokul mezunu, yüzde 32’si lise veya lise dengi meslek okul mezunu. üniversiteye giden gençlerin oranı ise toplam gençliğin yüzde 8’ini oluşturuyor.
Para harcamak için vardır
Siaınsight’ın araştırması, gençlerin kısıtlı bütçelerle geçimini sağladığını gösteriyor. ailesinden harçlık alanlar için ortalama gelir, 400 tl civarında. hem okuyup hem çalışanlarda ortalama rakam, 824 tl’yken sadece çalışanlar için bu rakam 1.736 tl civarında. çoğu genç maddi anlamda ailelerine bağımlılar. araştırmaya göre 18 yaş üzerindeki çoğu genç ailesinin maddi yardımı olmaksızın 6 aydan fazla geçinemeyeceğini söylüyor. gençlerin yüzde 87’sinin para biriktirme alışkanlığı yok. yüzde 51’i, kendisini “para harcamak için vardır” düşüncesini kabul ediyorlar. okumayan ve çalışmayan gençlerde bu düşünce daha da artmış durumda. kazandıkları paraları hemen harcamak istiyorlar. ama her genç böyle düşünmüyor. Türkiye’nin geleceğine iyimser bakanlar ve metropol harici illerde yaşayanlar ise daha çok para biriktirme eğiliminde.
Gelir-gider dengesi de pek dengeli değil. gençlerin yüzde 48’i, giderinin, gelirini aştığını düşünüyor. hem çalışıp hem okuyanlarda bu oran yüzde 58 iken sadece çalışanlarda oran, yüzde 52’ye düşüyor.
Ekonomiyi takip etmiyorlar
Araştırma sonuçları gösteriyor ki gençlerin yüzde 80’i Türkiye ekonomisini takip etmiyor. yüzde 84’ü ise para ve finansal konular hakkında bilgi sahibi olmadığını belirtiyor. finansal konular hakkında bilgisi olduğunu söyleyen gençlerin ise yüzde 11’i bu alanda eğitim aldığını söylüyor. finansal kavramları bilen genç sayısı yüzde 50’nin altında. her iki gençten biri, en basit finansal terimlerin bile ne anlama geldiği hakkında bir fikre sahip değil.