ABAYLAR
Aksaray
21 Kasım, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.02
  • EURO
    35.01
  • ALTIN
    2419.0
  • BIST
    9618.83
  • BTC
    69294.62$

Hac’da alışveriş değil ibadet edilmeli

31 Temmuz 2019, Çarşamba 08:54

Bazen yazılarımı sosyal ve içtimai hayatımızla ilgili yazıyorum, bu yazılarımdan dolayı o kadar çok olumlu tepkiler aldım ki anlatamam. Ancak aldığım olumlu tepkilerin biriside Hac mevsini olması nedeni ile hacla ilgili, bana anlatılanlar doğru ve yapılanlar yanlıştı. Bu nedenle bugün İslam’ın beş şartından birisi olan Hac görevine giden kardeşlerimiz hac görevini yeterli yerine getirebiliyorlar mı yoksa alışveriş baskısından bu görevlerini aksatıyorlar mı bu konuyu bugün işleyelim.

İsmini vermeyeceğim bir dostum ölümle ilgili yazımı okuyunca beni sabah erkenden telefonla arayarak yazımdan dolayı beni tebrik etti. Daha sonra, “ hac ibadetine giden kardeşlerimiz sonradan oluşan adetler nedeni ile çok zor durumda kalıyorlar. Dönüşte hediye götürmezsem kimi küstürürüm diye ibadetini sağlıklı yapamıyor bunu bir yazın” dedi.

Ölüm yazımı yazdıktan sonra paylaştım ve kalktım kalktım hemen bir başka dostum şahsımla ilgili güzel sözlerden sonra aynı konuya değinerek yazmamı istedi.

Demek ki bu konuda da bir sıkıntı var, eskiden büyüklerimiz tek tük hacca giderlerdi. Dönüşte de güzel bir beyaz elbise ile dönerlerdi, dönüşte takke, tesbih, hurma, yüzük ve zemzem getirirler kendisini ziyaret edenlere ikram ederlerdi. Bunun dışında hiç bir şey getirmezler sağlıkla gidip sağlıkla gelirlerdi.

Hamd olsun günümüzde ekonomik durumu iyi olan herkes hem de genç yaşta hac ibadetini yerine getiriyorlar. Hatta öyle güzel bir adet oluştu ki nerede ise herkes umre ziyaretine gidiyor. Birkaç senedir umre ziyaretleri o kadar çoğaldı ki, tarif edemem.

Hac ibadetine giden çoğaldıkça modada çoğaldı, durumu iyi olanlar hacca gitmeden buradan alışveriş yapmaya başladı. Sanki hacca değil de düğün pazarlığı bozuyor gibi harcama yapınca çok kötü bir alışkanlık oluştu.

Hacca giden insanların eskiden cebine konulan harçlıklar harçlığı verenin adına orada harcanması düşüncesi ile verilirdi. Şimdi moda verilen harçlığın karşılığında mutlaka bir hediye getirmeniz gerekiyor. Eğer hediye getirmezseniz arkanızdan dedikodu başlıyor, bunun içinde mutlaka bir hediye getirmek durumundasınız.

Hediye satan esnaflarımız kusura bakmasın ben kendileri ile herhangi bir sıkıntımda yok. Hatta kendilerini de tanımam ki düşmanlık yapayım. Hacca veya umreye gidenler hacca gittikleri masrafın iki misli hediye alışverişinde bulunuyor.

Beyler bu çok sıkıntı, hem de çok yanlış. Adam ne edip edip üç beş kuruş biriktirdiniz ibadete gideceksiniz dönüşteki beklentileri karşılamak için birde bu kadar borca girmeniz Allah korusun ibadeti vesveseye verir.

Öyle bir kötü alışkanlık moda olmuş ki, hacca gidenler üzerinde psikolojik baskı oluşturuyor. Allahuvalem belkide bu yüzden kafaları rahat hac ibadetlerini de yapamıyorlardır. Bu adet ve moda mutlaka ortadan kalkmalı, bir namaz seccadesi, bir başörtüsü, bir şal getirilse ne olur getirilmese ne olur.

Ben çok hacımızdan duyuyorum, alışverişten sıkıntılılar. Hele birde hanımları ile hacca gitmişlerse hanımlar bu konuda daha hassas ve duyarlı olmaları nedeni ile ibadet yerine zamanlarının çoğunun alışverişte geçtiğini söylüyorlar. Bundan muharip olanların ekserisi de burada alışveriş yapıp gidiyor.

Yanlış adet ve beklentiler ibadetlerimizi de ifsat etmeye yetiyor. Eskiden olduğu gibi bana o hediyelerden verin yeter, inanın kimseden bir şey beklemiyorum, hatta zemzem içeyim yeter.

Sayın Müftümüzle bir sohbetimizde her yıl hacca gidenleri Kahramanmaraş’ta azalttığını söylemişti. Umarım Aksaray da da bazı bidat ve alışkanlıkları yok eder, kendisinden bekliyoruz bu çalışmaları yapmasını.