HANGİ ŞİRKET
14 Mayıs 2024, Salı 09:03Ülkemizde üretim ve istihdamın artmasına paralel olarak birçok sektörde limited şirket veya anonim şirket kuruluşları da artmaktadır.
Yıllara göre yapılan istatistiklere baktığımızda son yıllarda uygulamada en çok kurulan şirket limited şirket ve daha sonra anonim şirkettir. Şahıs işletmelerine göre şirketlerin vergi avantajı başta olmak üzere birçok yönden faydalı olması tercih nedenidir.
Türk Ticaret kanununda limited ve anonim şirketlerin kuruluşu düzenlenmiş olup, yapılan bu düzenlemelere göre şirketler;
Limited şirket;
- Sermayesi en az elli bin Türk Lirası olan ve sermayesi paylara bölünmüş şirkettir. Ortaklar taahhüt etmiş oldukları sermayeyi ödemekle sorumludur.
- Bankacılık ve sigortacılık hariç tüm konularda faaliyet gösterebilirler.
- En az bir en fazla elli ortakla kurulabilir.
- Ortakların kamu borcu olan vergi ve sgk. gibi borçlardan sorumlulukları vardır. Şirketin tahsil edilemeyen vergi vb. kamu borçlarından hissesi oranında mal varlığı ile ortaklar sorumludurlar.
- Kamu borcu dışındaki borçlarda ortakların sorumluluğu taahhüt etmiş olduğu sermaye ile sınırlıdır.
- Şirket ortaklardan en az bir müdür tarafından temsil edilir. Şirket müdürü bir veya birden fazla olabilir. Dışardan müdür atanabilir.
- Limited şirketlerde taahhüt edilen sermayenin bankaya bloke edilme zorunluluğu kaldırılmıştır.
- Limited şirketlerde pay devri noterden yapılır. Yönetim kurulu kararı ile pay defterine işlenerek devir tamamlanır.
Anonim Şirketler;
- Anonim şirketler en az ikiyüzellibin Türk Lirası ile kurulabilir. Sermayesi paylara bölünmüştür.
- Anonim şirketlerde sermayenin ¼ ü bloke edilmiş olması gerekir. Bloke edilen tutar şirket kuruluşu tamamlanınca kullanıma açılacaktır.
- Anonim şirketlerde yap devri yönetim kurulu kararı ve pay defterine yazılarak devir yapılabilir. Noterden yapılması zorunlu değildir.
- Anonim şirketlerde ortak sayısı sınırlaması yoktur. Ancak ortak sayısı belirli bir sayı üzerine çıktığı zaman halka açık şirket sayılır.
- Anonim şirketlerde ortakların kamu borçlarına karşı sorumluluğu yoktur. Ortakların sorumluluğu taahhüt etmiş oldukları sermayeyi ödemekle sınırlıdır. Anonim şirketi temsile yetkili olanlar yetkili oldukları dönemdeki kamu borçlarından sorumludurlar. Borçların şirketten tahsil edilmemesi halinde kanuni temsilcilere başvurulabilir.
Sonuç olarak her iki şirket türünde vergi avantajı yanında diğer özellikleri de dikkate alınarak ticari faaliyet yapacakların ortaklık yapılarına en uygun şirketi tercih etmeleri yerinde olacaktır.
Şirketler artık birçok sektörü içinde barındırmaktansa belirli sektörlerde faaliyet için kurularak kendi alanlarında sermaye yapısı güçlenmiş profesyonel şirketler olmaktadır.
Şirket kurulurken özellikle çok ortaklı şirketlerde hangi şirketin yatırım ve ortaklık yapısına uygun olduğunun iyi tespit edilmesi gerekir.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.