Herkes Glutensiz Beslenmeli mi?
29 Mart 2021, Pazartesi 10:35Belirli hastalıkların tedavisinde kullanılan glutensiz beslenme günümüzde popülerleşerek kilo verme, sağlıklı yaşam amacıyla da uygulanmaya başladı. Bu yazıda gluten zararlı mı herkes glutensizbeslenmeli misorularını yanıtlayacağım.
Gluten arpa, çavdar, buğdayda bulunan bir protein çeşidi olup sindirimi biraz daha zor olan bir proteindir. Çölyak hastalığı olan kişilerde ince bağırsakta hasara sebep olur bu sebeple gluten hassasiyeti ve çölyak hastalarının beslenmesinden gluteni tamamen çıkarması gerekir. Gluten içeren tahıllar ve yiyecekler beslenmemizin büyük bir bölümünü oluşturur. En başta en çok tükettiğimiz gıda olan ekmekte gluten bulunmaktadır.
Son zamanlarda glutenin insan vücuduna karşı zararlı olduğu ve kilo vermede glutensiz beslenmenin etkili olduğu söylenmektedir. Burada glutenin kilo verdirmeye sebep olması aslında gluten içeren gıdaların kalori değeri yüksek olduğundan beslenmeden çıkarıldığında kalori alımının azalmasına ve glutensiz beslenen kişilerin sebze meyve, sağlıklı yağ kaynakları ve protein tüketimini artırmasına dayanmaktadır. Gün içinde tükettiğimiz pasta, kek gibi hamurişleri veya hazır gıdaların birçoğunda glutenin yanı sıra rafine şeker, trans yağ ve bazı zararlı katkı maddeleri bulunduğundan glutensiz beslenmede bu gıdaları beslenmeden çıkarmak sağlıklı beslenmenin bir adımı olmaktadır. Yani gluteni kesmek aslında glutene bağlı olmayan birçok sebepten ötürü sağlıklı yaşamı sağlamaktadır.
Gluten içeren tahıllarda B vitamini, lif, çinko, demir ve potasyum bulunur. Glutensiz beslenerek de bu vitamin ve mineraller alınabilir fakat bunu karşılayacak iyi bir beslenme planlanmalıdır. Dikkat edilmesi gereken nokta glutensiz olarak piyasaya sunulan birçok gıdada da rafine şeker, trans yağ gibi sağlığa zararlı maddeler bulunabilir, ürün fazlasıyla işlem görmüş ve artık sağlıklı olmaktan çıkmış olabilir.
Kısaca glutensiz beslenme, hastalığı olanlar için kesinlikle gerekli olsa da diğer bireyler için bir seçimdir. Glutenin sağlığa olan zararları hakkında kesin ve net bir bilgi yoktur ve araştırmalar devam etmektedir. Bu sebeple hastalığı olmayan bireyler glutensiz beslenerek daha dikkat edilmesi gereken ve zor bir yaşam standardı altına girmeyi kendileri seçmelidir.
Sağlıklı günler dilerim.