ABAYLAR
Aksaray
21 Kasım, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.02
  • EURO
    35.01
  • ALTIN
    2419.0
  • BIST
    9618.83
  • BTC
    69294.62$

RAMAZAN AYINDA NASIL BESLENMELİYİZ?

02 Mayıs 2019, Perşembe 08:50

Ramazan ayında, vücut uzun bir süre boyunca açlığa maruz kalmaktadır. Buna bağlı olarak günlük beslenme ve öğün sayımızda değişir.  Normalde ara öğünlerle birlikte 5-6 olan öğün sayımız 2 öğüne düşer. Bir öğünde yenen yemek miktarında bir artış gözlemlenir. Yapılan araştırmalarda ise, oruç tutarak uzun süre aç kalmanın metabolizmayı yavaşlattığı belirlenmiştir. Bu nedenle ramazan ayı boyunca, sağlıklı ağırlığımızı korumak, kilo artışı ve kilo kaybını önlemek için doğru bir beslenme planı uygulanmalıdır.Kronik rahatsızlığı (kalp hastaları,diyabet, hipertansiyon vs.) olan bireylerin doktorlarına danışmadan oruç tutmamaları gerekmektedir.

BESLENME ÖNERİLERİ

  1. Oruç tutulacaksa kesinlikle sahura kalkılmalıdır. Sahur, insanları oruca hazırlayan en önemli öğündür. Mutlaka uyanılması ve kan şekerinin dengede tutulması için, sahur yapılması gerekmektedir.
  2. Sahurda çok yemek yerine, daha yavaş sindirilen, daha uzun süre tokluk hissi sağlayan proteinli ve lifli yiyecekler tercih edilmelidir.
  3. Sıvı kaybını önlemek için sahurda ve iftar sonrası gerekli su tüketimi sağlanmalıdır. Günde en az 8-10 bardak su tüketilmelidir.
  4. İftarda beyaz ekmek, pirinç pilavı gibi glisemik indeksi yüksek olan yiyecekler yerine hem enerji veren hem de kan şekerini dengeli bir şekilde yükselten, bulgur pilavı, kepekli ekmek veya kepekli makarna vb.kompleks karbonhidratlar tercih edilmelidir.
  5. Kavrulmuş, kızartılmış ve tütsülenmiş yemeklerden uzak durulmalıdır.
  6. Yemeklerin pişirme yöntemleri çok önemlidir. Özellikle ızgara, haşlama, fırında, buğulama gibi sağlıklı yöntemlerle hazırlanan yemekler tercih edilmelidir.
  7. Şekerli, asitli içecekler ve şeker şuruplarının tüketilmesi ile aşırı enerji alınabilir. Bunların yerine sağlıklı seçimler olarak su, taze sıkılmış meyve suyu tüketilmesi sağlıklı seçimlerdir.
  8. Sindirimi kolaylaştırmak için yemek yerken acele edilmemeli yavaş yavaş ve iyice çiğneyerek tüketilmelidir.
  9. İftarda aşırı şerbetli, yağlı tatlılar yerine; haftada 2 kez sütlü tatlılar (sütlaç, güllaç, muhallebi vb.) tercih edilebilir. Diğer günlerde meyve tercih edilmelidir.
  10. İftardan 1-2 saat sonra yapılan yürüyüş, sindirime ve yavaşlayan metabolizmayı hızlandırmaya yardımcı olacaktır.