Tarım destekleri yüz güldürdü
05 Ağustos 2019, Pazartesi 08:49İlimiz ekonomisi ülke geneline baktığımızda Tarım ve Hayvancılık ili. Son dönemlerde ilimizde afet ve yangınlar olsa da ilimiz tarım ve hayvancılığı üreticilerimizin genel olarak yüzünü güldürdüğünü görmek mümkündür. Elbette bazı sıkıntılarda olduğunu biliyoruz, ama genel olarak baktığımızda eskiye oranla tarım ilimizde atağa kalktığını görmek mümkün. Dolayısı ile bizde Tarım ve Hayvancılıkta neler oluyor diye il Tarım ve Hayvancılık Müdürü Sayın Bülent Saklav Beyi makamında ziyaret ederek bilgiler aldık.
Saklav'ın verdiği bilgilere göre, geçtiğimiz günlerde yağmurdan zarar gören çiftçilerimizin zararı 30 milyon iken, bakanlıktan 25 Milyon destek istenmiş. Ancak ekonomik nedenlerden dolayı geçtiğimiz hafta Bakanlık çiftçilerimize 5 milyon destek göndermiştir. Bu ödeme komisyon kararı ile muhtemelen zarar gören çiftçimize bayram öncesi ödenecektir.
Bu sene itibarı ile ilimize 7 900 üreticiye 7 milyon 450 bin lira süt desteği verilmiştir. Hububatta ise fark ödemesi ve yağlık ay çiçeği ödemesi ise 7 milyon 700 bin lira destek ödemesi yapılmıştır. Bu sene ödenecek olan ücret ise bayram öncesi ödenmesi düşünülüyor.
Mesela geçen yıl 2018 itibarı ile ilimize ödenen tarımsal destek ise 206 milyon lira. Tarım ve hayvancılığa önem verilmesi açısından bu sene Ekim ayında 3 Tarım şurası Cumhurbaşkanımızın da katılımı ile her kesim ve sivil toplum kuruluşunun iştirak edeceği geniş bir toplantı yapılacaktır.
Bu toplantıya katılamayanlar ise talep, istek ve önerilerini net üzerinde tarım şurası kısmından girerek iletebilecek. Buradan yazanların her istek ve talepleri dikkate alınacağını öğrenmiş bulunduk.
Tarımsal bitkilerde ilimizde yetişen yonca 1.353.886 ton. Bunu Türkiye sıralamasına koyduğumuzda ilimiz yoncada üretiminde Türkiye üçüncüsü. Şeker Pancarı üretiminde ise yine Türkiye üçüncüsüyüz.
Kabak çekirdeği üretiminde Türkiye dördüncüsüyüz. Ay çiçek çekirdeği (çerezlik) ülke genelinde beşinciyiz. Arpa üretiminde ise Türkiye yedincisiyiz. Patates üretiminde ise yine Türkiye sekizincisiyiz. Yağlık ay çekirdeğinde ise Türkiye 14 öncüsüyüz.
Bunlar küçümsenecek ve sıradan bir üretim değildir. Dolayısı ile ilimiz tarımda bayağı bir yerlerdedir. Buna ilimizin genelinde toplulaştırma ile arazileri birleştirme ile dahada iyi verim alınacağı kanaatindeyim.
Hayvancılıkta ise büyük baş hayvanda ülke genelinde 21 sıradayız. Küçükbaş hayvanda ise ülke genelinde 23 sıradayız. Damızlıkta büyükbaş hayvanda ülke genelinde 20 sıradayız. Kanatlı hayvanda ise 59 sıradayız. Arıcılığımız ise sos vermiş 74 sıradayız.
Küçükbaş hayvancılıkta bir ara sıkıntıya uğramıştık ama Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mahmut Aktürk’ün gayretleri ile yeniden atağa geçtik. Her ne şekilde olursa olsun tarım ve hayvancılıkta ilimiz iyi durumdadır.
İlimiz Tarım ve Hayvancılık müdürü Bülent Saklav sürekli ekipleri ile beraber sahada ve arazide üreticimizin yanında. Üreticiyi sürekli bilgilendirmektedir, yazın hep arazide kendisini gördük. Bu nedenle başarılı il müdürünün artık asaletini tasdik edilmesini beklemekteyiz.
Bu arada elektrik ve sondaj konusunda bana şikayetlerini yazan üreticilerimizde oluyor. İnşallah bunlarında sıkıntıları giderilir. Arazide çok gezen birisi olmam nedeni ile hala vahşi sulamaya rastlamaktayım bunlar engellenmeli.