Vejetaryen veyaVegan Beslenmede Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
22 Mart 2021, Pazartesi 10:07Vejetaryen, et, tavuk,balık, kabuklu deniz ürünleri veya sakatat yemeyen; veganlar ise vejetaryenlerden daha katı olarak sadece hayvan eti değil yumurta, bal, peynir, süt gibi hayvansal kaynaklı hiçbir ürünü tüketmeyen kişilere denir. Veganlar ve vejetaryenler arasındaki en büyük fark veganların hayvanlara karşı etik bir davranıştan ötürü hayvansal gıdaları tüketmemesidir.
Bitkisel temeli beslenen vegan ve vejetaryenlerde tip2 diyabet, kalp damar hastalıklarının görülme riski normale göre daha düşüktür. Fakat iyi planlanmamış bir beslenme vegan ve vejetaryenler için çeşitli sağlık sorunlarına sebep olabilir. Her iki diyette de demir, çinko, kalsiyum,D vitamini, B vitamini ve omega-3 yağ asitleri açısından yetersizlik görülebilir. Bu durum veganlarda daha ciddi boyutlarda seyredebilir. Bu sebeple hem vejetaryenler hem de veganlar besin emilimini artırmayı amaçlayan bir beslenme programı takip etmelidir.
Kalsiyum eksikliği için kullanılabilecek gıda kaynakları
Vejetaryenler: süt, yoğurt, peynir
Vejetaryen ve veganlar: soya sütü veya pirinç, zenginleştirilmiş portakal suyu, kalsiyum eklenmiş tofu, brokoli, fasulye, yeşil yapraklı sebzeler, bade, susam
Demir eksikliği için kullanılabilecek gıda kaynakları
Vejetaryenler: Yumurta
Vejetaryenler ve veganlar: Soya fıstığı, soya peyniri, lahana, ıspanak, kurubaklagiller, fıstık ezmesi, chia tohumu
Çinko eşikliği için kullanılabilecek gıda kaynakları
Vejetaryenler ve veganlar: Kurubaklagiller (fasulye, nohut, mercimek gibi), çiğ kuruyemişler (ceviz, kaju gibi), kinoa
Protein eksikliği için kullanılabilecek gıda kaynakları
Vejetaryenler: Yumurta, süt ve süt ürünleri
Vejetaryen ve veganlar: Mercimek, fasulye, kinoa, yulaf ezmesi, fındık
B vitamini için kullanılabilecek gıda kaynakları
Vejetaryenler: Yumurta, süt ve süt ürünleri
Vejetaryenler ve veganlar: zenginleştirilmiş soya sütü veya portakal suyu, zenginleştirilmiş tahıllar
Omega-3 eksikliği için kullanılabilecek gıda kaynakları
Vejetaryenler ve veganlar: kabak çekirdeği, ceviz, keten tohumu, chia, kanola yağı
Bitkisel gıdalarda hayvansal gıdalara oranla emilim daha düşük düzeydedir. Bu sebeple kan değerlerinizi belirli rutinlerle kontrol ettirmeli gerektiği takdirde takviye kullanımı için doktorunuzla görüşmelisiniz.
Sağlıklı günler dilerim.