ABAYLAR
Aksaray
21 Kasım, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.02
  • EURO
    35.01
  • ALTIN
    2419.0
  • BIST
    9618.83
  • BTC
    69294.62$

BAYRAM ÇÖREĞİ

18 Ağustos 2023, Cuma 09:17

Eskiden Bayram öncesi arefe günü bayram çöreği yapmak adetti.

Çoluk çocuğa akraba ve yakın dostlara ballı süt ile ikram edilirdi.

Bayram çöreği nasıl mı yapılır.

Bakın anlatayım...

Süt ile yoğrulan hamura biraz da tahin ve de erimiş tereyağı katılır. Bir iyice özenir.

Küçük sini ya da büyücek tepsiye bu hamur yazılır. Üstlerine de yumurta sarısı yağlanır.

Tezek yanan tandırda iki saç arasında tepsideki hamur pişirilir. 

Tandır yandıkça ateşi kürekle kapak sac üzerine taşınır.

İki sac arasındaki çörek kızardı mı çıkarılır.

İyice soğuduktan sonra kesilir. Kalaylı bakır tencerelere konur.

Yumuşacık kalırdı.

Ballı süt mü?...

Onu da anlatayım.

Kalaylı bakır tencerede kaynamış süt içine kara kovan balı atılır.

Bal eridi mi keferesi yani bal mumu süt üzerine vurur.

Ayaklı çay bardaklarına doldurulan ballı süt çörekle öyle damak tadı verirdi ki mideler bayram yapardı.

Bayramlarda ballı süt yanında bayram çöreği ikram edilirdi.

O kara değirmenlerde öğütülen makarnalık şahman buğday unu hamur yapılır.

İncecik yufka açılır.

Kaynayan suda bu yufkalar haşlanır. Sonra süzgece çıkarılır oradan da tepsilere dizilir.

Yarıya gelindi mi kavrulmuş kıyma ya da peynir serpildikten sonra bir kaşık tereyağ eritilip gezdirilerek yağlanır.

Sonra da iki saç arasında bayram çöreği nasıl pişiriliyorsa öyle pişirilir.

Yedikçe damak tadı verir.

Boğazdan kayar gider.

Yanında da çay ya da ballı süt oldu mu gel keyfim gel.

Şimdilerde Aksaray’a mahsus yemekler yapan dükkanlar var.

O eskinin inceleğine, mantısına kurabiyesine, şeker böreğine, sac böreğine, su böreğine katiyen uyduramıyorlar.

Yiyecekler doğal olmaktan çıktı.

Herşey naylonlaştı.

Kalın sağlıcakla...

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.