DAMAK TADI
02 Şubat 2023, Perşembe 10:30Akrabalardan bir tepsi yeni moda bohça mantı geldi.
Masaya kondu.
Bir lokma iki lokma...
Hiç de damak tadı vermedi.
Yufka 4 santim bir kenarlı kare kare kesilmiş,
İçine mercimek kadar kıyma konmuş,
Dört köşesi birleştirilip bohça yapmışlar.
Deve topu gibiydi.
Yemedim.
Rahmetli anamın mantısından isterim, dedim.
Bir hafta sonda, muska şeklinde kulaklı mantı geldi önüme.
İçi aldığı kadar nevaleli kıyma,
Yarım saat normal ateşte kaynayan suda piştikten sonra,
Sarmısaklı yoğurdun yazıldığı tepsiye dökülmüş.
Üstüne de tavada eritilmiş hafif sararmış yağ içine yeteri kadar yaprak biber saçılmış,
Mantı dolu tepsi üzerinde gezdirilmiş yağ dolu tava.
Eskinin mantısı bu.
Genç kızlar, gelinler, ananızdan, ebenizden öğrenin anam babam mantısını,
Aksaray’ımızın değerleri kaybolup gitmesin,
Gelelim cılbıra...
Emaye sahana ezilmiş sarmısaklı yoğurdu yazacaksınız.
Kaynar suda kabuğu ayrılmış yumurta, sehven kaynayan suda piştikten sonra,
Kaşıkla aktaracaksınız yoğurtlu kaba.
Yarım yumurta kadar tereyağı eritilip, yeterince pul biberle karıştırıp dökeceksiniz sahana.
Hem ucuz hem de besin değeri yüksek yemek.
Karıştırmayı bilen kaç kişi kaldı.
Sıvı yağda incecik doğranmış bir baş kuru soğan.
5-10 adet yeşil biber.
İki de doğranmış domates.
Aldığı kadar tencerede bir iyice kavrulur.
Sararmaya başlayınca nevale sıcak su dökersiniz.
3-5 yumurtayı akıtırsınız
On dakika sonra karıştırma hazır.
Tabaklara bayat ekmeği doğradıktan sonra,
Bir kaç kepçe aktarırsınız tabağa.
Çalın kaşığı,
Kalmasın bulaşığı .
Çullamayı bilen varsa anlatsın.
Tatlılardan kurabiye, aside helvası, yağda kuru kaysı, erik kızartması,
Hepsi de yerli malı çarşı pazar pek bilinmezdi.
Hele sac böreği,
Göllenmiş tereyağ ile,
Siniyi doldurdu mu,
Reyhan kokulu pekmezle honakladın mı,
Mideler bayram ederdi.
Değerlerimizi yaşatmak boynumuzun borcu.
Kalın sağlıcakla...