ABAYLAR
Aksaray
27 June, 2025, Friday
  • DOLAR
    32.02
  • EURO
    35.01
  • ALTIN
    2419.0
  • BIST
    9618.83
  • BTC
    69294.62$

DAMAK TADI

26 March 2025, Wednesday 06:00

Ak­ra­ba­lar­dan bir tepsi yeni moda bohça mantı geldi.
Ma­sa­ya kondu.
Bir lokma iki lokma...
Hiç de damak tadı ver­me­di.
Yufka 4 san­tim bir ke­nar­lı kare kare ke­sil­miş,
İçine mer­ci­mek kadar kıyma kon­muş,
Dört kö­şe­si bir­leş­ti­ri­lip bohça yap­mış­lar.
Deve topu gi­biy­di.
Ye­me­dim.
Rah­met­li ana­mın man­tı­sın­dan is­te­dim, dedim.
Bir hafta sonda, muska şek­lin­de ku­lak­lı mantı geldi önüme.
İçi al­dı­ğı kadar ne­va­le­li kıyma,
Yarım saat nor­mal ateş­te kay­na­yan suda piş­tik­ten sonra,
Sar­mı­sak­lı yo­ğur­dun ya­zıl­dı­ğı tep­si­ye dö­kül­müş.
Üs­tü­ne de ta­va­da eri­til­miş hafif sa­rar­mış yağ içine ye­te­ri kadar yap­rak biber sa­çıl­mış,
Mantı dolu tepsi üze­rin­de gez­di­ril­miş yağ dolu tava.
Es­ki­nin man­tı­sı bu.
Genç kız­lar, ge­lin­ler, ana­nız­dan, ebe­niz­den öğ­re­nin anam babam man­tı­sı­nı,
Ak­sa­ray’ımı­zın de­ğer­le­ri kay­bo­lup git­me­sin,
Ge­le­lim cıl­bı­ra...
Emaye sa­ha­na ezil­miş sar­mı­sak­lı yo­ğur­du ya­za­cak­sı­nız.
Kay­nar suda ka­bu­ğu ay­rıl­mış yu­mur­ta, seh­ven kay­na­yan suda piş­tik­ten sonra,
Ka­şık­la ak­ta­ra­cak­sı­nız yo­ğurt­lu kaba.
Yarım yu­mur­ta kadar te­re­ya­ğı eri­ti­lip, ye­te­rin­ce pul bi­ber­le ka­rış­tı­rıp dö­ke­cek­si­niz sa­ha­na.
Hem ucuz hem de besin de­ğe­ri yük­sek yemek.
Ka­rış­tır­ma­yı bilen kaç kişi kaldı.
Sıvı yağda in­ce­cik doğ­ran­mış bir baş kuru soğan.
5-10 adet yeşil biber.
İki de doğ­ran­mış do­ma­tes.
Al­dı­ğı kadar ten­ce­re­de bir iyice kav­ru­lur.
Sa­rar­ma­ya baş­la­yın­ca ne­va­le sıcak su dö­ker­si­niz.
3-5 yu­mur­ta­yı akı­tır­sı­nız
On da­ki­ka sonra ka­rış­tır­ma hazır.
Ta­bak­la­ra bayat ek­me­ği doğ­ra­dık­tan sonra,
Bir kaç kepçe ak­ta­rır­sı­nız ta­ba­ğa.
Çalın ka­şı­ğı,
Kal­ma­sın bu­la­şı­ğı .
Çul­la­ma­yı bilen varsa an­lat­sın.
Tat­lı­lar­dan ku­ra­bi­ye, aside hel­va­sı, yağda kuru kaysı, erik kı­zart­ma­sı,
Hepsi de yerli malı çarşı Pazar pek bi­lin­mez­di.
Hele saç bö­re­ği,
Göl­len­miş te­re­yağ ile,
Si­ni­yi dol­dur­du mu,
Rey­han ko­ku­lu pek­mez­le ho­nak­la­dın mı,
Mi­de­ler bay­ram eder­di.
De­ğer­le­ri­mi­zi ya­şat­mak boy­nu­mu­zun borcu.
Kalın sağ­lı­cak­la...

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.