ABAYLAR
Aksaray
21 Kasım, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.02
  • EURO
    35.01
  • ALTIN
    2419.0
  • BIST
    9618.83
  • BTC
    69294.62$

GIDA SANAYİİ

30 Mayıs 2022, Pazartesi 09:49

60-70 Yıl evvel,

Yaz geldi mi,

Kış hazırlıklarına başlanırdı.

Yeni mahsul makarnalık şahman buğdaydan pilavlık bulgur kaynatılır.

Pamuk kilimler üzerinde, güneşte kurutulur.

Taştan oyulmuş soku denilen havuzda dövülür.

Tekrar kurutulur.

Rüzgarda savrularak buğday kabuktan arındırılır.

Taştan el değirmeninde buğday taneleri 3-5 parçaya bölünür.

Kalbur ve elekte incesi kalını ayrılır.

Pilavlık bulgur bir ayrı küpe,

Düğürcük denilen incesi bir ayrı küpe doldurulur.

İndir bulgur pilavı,

Kaldır bulgur pilavı.

Pirinç lüks yiyeceklerdendi.

Tuz gölünün iri tuzu da böylesi bir operasyonla inceltilir, küplere doldurulurdu.

Evde ve elde kesilmiş erişte kuskus, çorbalık tarhana.

Yeşil fasulye, biber, Patlıcan, kabak kabuğu, domates yaz güneşinde kurutulur, kaput bezinden torbalarla sıra sıra kilere asılırdı.

Hatta, keçi boynuzu gibi uzunca kızarmış o meşhur biber doğranır güneşte kurutulur el değirmeninde çekilir, elendikten sonra küplere konurdu.

Salça dersen ev kadınının marifetli elleri ile yapılır, Senesine kadar küplerde saklanırdı.

Gördünüz ya yaz boyu ev kadınının çektiği zahmeti.

Güz geldi mi, bağlar bozulur pekmezler yapılır, gecenin soğuğunda kalmış tas tas şıralar içilir benzimize kan gelirdi.

Cevizli sucuk, pestil hep sermayesiz ve evde yapılırdı.

Ahırı ve sağmal sığırı olmayan ev hemen hemen yoktu.

Evin kadını sabah akşam eli ile süt sağar.

Testi toprağından yapılmış kocaman duğranda salla babam salla...

Sütün yağı alınır, tezek ateşinde kocaman bir tencerede çökelek çökertilir, kaput torbalarda süzülmesi beklenirdi.

Hanımlar...

Gördünüz ya eskinin hanımları ne çok zahmetlere katlanırdı.

Anam rahmetli; Avratlık kolaylaştı ve lakin biz geçtik derdi.

Şimdinin hanımları şanslı.

Hazır lop ağzıma düş.

Allah nazardan saklasın. 

Kalın sağlıcakla...