MEYVELERİMİZ
20 May 2025, Tuesday 06:00Okumak zahmetine katlanırsanız eğer,
Aksaray meyvasını sayalım birer birer;
Haziran’ın başında panayır haftasında,
Meyvelerden en evvel dutlar kemale erer.
Ayni ağaç dalında ak dut, mor dut, kara dut,
İster çöpünü çıkar, ister çöpüyle yut,
Tatlı, ekşi mayahoş çeşit çeşit dutların;
İster pekmezini yap, istersen kışa kurut.
Can erik, üzüm erik, taş erik, çatlak erik,
Yarı hakmen tuz ile olunca tuzsuz yerik.
kadıngöbek eriği eriklerin şahıdır;
Sareriği kurutup kışın hoşaf içerik.
Tokaloğlu, zerdali, malatya, ak kayısı,
Şekerpare, muhakkak kayısının en iyisi.
Aşüre ve hoşafın değişmez malzemesi;
Kuru üzüm, şeftali, erik, kayısı kurusu.
Aksaray ‘ınmebzuldur yazlık, kışlık meyvası,
Yenipınar armudu, Deliorman ayvası,
Bayıraltı karpuzu, Kırgıl köyün divleği,
Sınası’nın, Çatin nefis iri elması.
Çeşit çeşit aşılı pek leziz yarma kiraz,
Kimi kırmızı renkli, kiminin rengi beyaz.
Koçaş’ta üretilen mayahoşu vişneden;
Yapılan reçellerin tadına doyum olmaz.
Komşu illere göre bağcılık bizde geri,
Lale ve Yaka bağlar en meşhur üzüm yeri,
Çimeli havalisi Nevşehir’i bastırdı;
Köylümüz bağcılığa heves etti edeli.
Üzümler arasında aşeri başta gelir,
Ağustos’ta ben düşen alaca önce yenir,
Nefis kırmızı dilmit nedense az bulunur,
Yalınyar yemek için güz mevsimi beklenir.
Küçücük kuş üzümü, üzümlerin ufağı,
Tatsız ve cırtlak üzüm; katara ve buzağı,
Kışın yenen hevenklik belli başlı üzümler;
Bulutu şabı, razakı, parmak, kavak yaprağı.
Gözün iğde, kuş iğde ve güldane iğdesi,
İhsan hatırladıkça sulanıyor miğdesi,
Böyle enva-ı çeşit pek leziz iğdeleri;
Ne Bor’u yetiştirir, ne Nevşehir, Niğde’si.
Baraj hayat verecek, her yer ağaç dolacak,
Bayıraltı yakında hep meyvelik olacak,
Atalardan yadigar bir meyve-i memnua;
Ervahda Kanlıpelit ilelebet kalacak.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.