ABAYLAR
Aksaray
21 Kasım, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.02
  • EURO
    35.01
  • ALTIN
    2419.0
  • BIST
    9618.83
  • BTC
    69294.62$

NEDEN KİLO VEREMİYORUM?

13 Ekim 2019, Pazar 10:34

Diyet yapmanıza rağmen hiç kilo veremiyorsanız, bunun sebebi tedavi gerektiren bir hastalık olabilir! Diyet yapmaya başlamadan önce, kişinin öncelikle kendi vücudunu tanıması ve sağlığını korumak adına hangi önlemleri alması gerektiğini öğrenmesi gerekir. Peki, kilo vermeyi engelleyen hastalıklar nelerdir?

1. İnsülin Direnci

Belirli bir konsantrasyonda, insülinin umulandan daha az biyolojik bir etki oluşturmasıdır. Daha genel bir ifade ile, “vücudun, ürettiği insülini kullanamaması” olarak tanımlanabilir. İnsülin, pankreas bezinden salgılanır ve ana enerji kaynağımız olan şekerin (glukoz) hücrelere girmesini sağlar. Sindirim sisteminde glukoza kadar parçalanan besinler, kan yoluyla hücrelere ulaşır. Kanda taşınan glukoz “kan şekeri” olarak bilinir ve öğün sonrası kandaki düzeyi yükselir. Bu süreçte salınan insülin, hücrelerin şekeri kullanabilmesi için gereklidir. İnsülin direnci olan kişilerin karaciğer, yağ ve kas hücreleri, insüline düzgün cevap veremez ve kan şekeri yükselmeye devam eder. Bunun sonucunda; şeker seviyesini düşürmek için refleks cevap olarak, pankreas bezi daha fazla insülin salgılar. Bu salgılama işlemini sonsuz değildir ve bir müddet sonra pankreas bezi yeterli insülin üretemez hale gelir. Kanda giderek yükselen şeker, tip 2 diyabet ve kardiyovasküler hastalıklara zemin hazırlar. Genetik de etkili olduğu gibi fazla kilo ve hareketsiz bir yaşam tarzı insülin direncinin en önemli sebeplerindendir.

2.Tiroid Hastalıkları

Tiroid bezi vücudun ısı düzenlenmesinde, yağ yakmasında, enerji depolamasında ve diğer sistemlerin sağlıklı çalışmasında önemli bir rol oynar. Tiroid hormonları ise metabolizmanın çalışma hızını doğrudan etkiler. Özellikle hipotiroidi (tiroid bezinin yeterli çalışmaması) rahatsızlığı olan kişilerin metabolizmaları da yavaş çalıştığı için kilo vermeleri daha da güçleşir. Tiroid bozukluklarında ilaç tedavisi uygulandığında vücudun işleyişi de normale döner ve kilo vermek daha kolay hale gelir.

3. Diğer Hormon Bozuklukları

Aldesteron, progesteron, prolaktin, kortizol, testosteron, östrojen, ACTH ve büyüme hormonları gibi hormonlar, vücuttaki birçok sistemin işleyişini dengede tutarlar. Bu nedenle bu hormonlarla ilgili bir bozukluğun ortaya çıkması halinde vücudun dengesi bozulacağı için, diyet yapılsa dahi kilo verme durumu güçleşebilir. Metabolizmanın işleyişi bozulur ve anormal iştah artışları, adet düzensizlikleri, sağlıksız besin tercihleri, uyku bozuklukları, vücutta şişlikler ve ağrılar görülebilir. Bunlar diyet sürecini olumsuz etkileyebilecek durumlardır.

4. Anemi (Kansızlık)

Kansızlığı olan kişilerde, kansızlık ile beraber gelen demir, B12 ve folat eksikliklerinden dolayı hissedilen bitkinlik ve uyku hali, metabolizmayı yavaşlatarak kilo vermeyi zorlaştırır. Bunun yanı sıra daha enerjik hissedebilmek için şekerli besinler tüketme isteği de artar. Kansızlık sorunu olan kişiler diyet yapmaya başladıklarında aynı zamanda vücutları bir direnç de oluşturur ve kendini zaten sağlıksız ve bitkin hisseden vücut kalori kısıtlaması karşısında strese girerek kilo vermeyi daha da zorlaştırır.

5. Reaktif Hipoglisemi

Reaktif hipoglisemi, gün içinde, özellikle de yemeklerden kısa bir süre sonra kan şekerinin düşmesine ve tatlı krizine girerek çok fazla şekerli besin tüketmeye neden olur. Bu durumun önüne geçilmediği takdirde hem rahatsızlık daha ciddi bir hal alır, hem de kilo verilmesi oldukça güçleşir.
6. Menapoz

Menopoz döneminde kilo kontrolünün eskisine oranla daha güç hale gelmektedir. Bunun birçok nedeni vardır ama temel neden menopozla birlikte metabolizmanın yavaşlamasıdır. Diğer nedenler arasında depresyon, yeme alışkanlıklarında değişiklik ve günlük aktivitelerde azalmayı sayabiliriz. Menopoz çağına gelen kadınların çoğu ev ve iş yaşamlarını düzene sokmuş olduklarından aktivitelerinde azalma olur. Böylece menopoz kadını 5-10 yıl öncesine göre daha kolay kilo alan biri haline gelir. Diğer taraftan menopoz yaşlarında sık görülen hipotiroidi gibi hastalıklar, kilo problemine bir katkıda bulunabilir. Menopoz döneminde aşırı stres vücutta kortizol salınmasını artırdığı için kilo kontrolü daha da zorlaşabilir.


Bu hastalıkların herhangi biri sizde bulunmuyorsa ve kilo veremiyorsanız, hatalı bir diyet uygulaması içerisinde olabilirsiniz.