PANİK ATAK NEDİR ?
06 Mart 2019, Çarşamba 09:38Panik Atak; aniden başlayan ve zaman zaman tekrar eden, çeşitli fiziksel belirtilerle kendini gösteren yoğun sıkıntı ve korku nöbetleridir.
Öncelikle; ➡️ Panik atak ve Panik bozukluk farklı kavramlardır. Son dönemlerde kalbi hızlıçarpan birçok kişi kendisinin “panik atak hastası” olduğunu ifade edebiliyor. Burada bir noktayı netleştirmek istiyorum, Panik atak aslında her insanın hayatında yoğun bir stres ve korku yaşadığında en az bir kez deneyimlediği durumdur. Panik atağı bir refleks ya da savunma mekanizması gibi düşünebiliriz, ataklarla gelen yogun kaygı hissidir; hastalık değil aslında bir belirtidir; hastalık olan Anksiyete bozuklukları içerisinde yer alan “Panik Bozukluk” dur. Panik bozukluk panik atakların kronikleştiği ve bir kısır döngü içerisine girdiği durumdur. Tedavi de amacımız bu kısırdöngüleri netleştirip kırmaktır.
✔️ Panik bozukluk; Nefes almada güçlük, kalbin çok hızlı atması ve yerinden fırlayacakmış gibi çarpması, terleme, ateş basması, bulantı, ağız kuruluğu, göğüste sıkışma, tansiyonda hızlı yükselme veya düşme, göz bebeklerinde büyüme, kasılma, titreme, vücudun bazı bölgelerinde uyuşukluk gibi yoğun fizyolojik belirtiler ile yineleyen ve ansızın gelen şekilde yaşanır.
✔️Ataklar genelde 15-20 dakika sürer,10 dakika içinde doruk noktasına ulaşır. Sonrasında ise aşırı bir yorgunluk hissi bırakır.
✔️Sıklıkla acil servise ya da başka bölümlere gidilir ve yapılan tetkikler temiz çıkar, kişi kendisine ne olduğunu uzun süre anlamlandıramaz.
✔️“Kalp krizi geçiriyorum, ölmek üzereyim, bayılacağım, kontrolümü-aklımı kaybediyorum” gibi düşünceler yoğunlaşır.
✔️Panik bozukluk tanısı için; bedensel belirtilerden en az 4 ünü yaşıyorsanız, bir daha panik atak yaşamaktan korku duymaya başladıysanız ve tekrarlamaması için önlemler alıyorsanız ve Panik ataklarda yaşadığınız hisler fiziksel bir hastalık, ilaç, madde vb. Başka bir nedenle açıklanamıyorsa Panik Bozukluk dan söz edebiliriz.
✔️Panik atak tedavisi ilaç ve/veya psikoterapi ile yapılır. Panik bozukluğun asıl tedavisi duruma göre ilaç desteği olan ya da olmayan şekliyle; psikoterapi ile bu sorunu sürdüren kısır döngüyü kırmaktan geçer...