SAĞLIK MESLEK MENSUPLARININ SERBEST MESLEK İCRASI
09 Nisan 2025, Çarşamba 06:00Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan yönetmelikle sağlık meslek mensuplarının serbest meslek olarak yapacakları mesleğin icrasına yönelik düzenlemeler yapılmıştır.
Yayınlanan yönetmelikte sağlık meslek mensubu olarak Klinik psikolog, hemşire, hemşireliğe eşdeğer sağlık memuru, ebe, fizyoterapist, odyolog, diyetisyen, dil ve konuşma terapisti, podolog ve iş ve uğraşı terapisti (ergoterapist) serbest meslek faaliyetinde bulunabilecektir.
Sağlık meslek hizmet birimi olarak ruhsatlandırılacak işletmeler şahıs işletmesi olarak faaliyet gösterebilecek, tüzel kişilik olarak faaliyette bulunamayacaklar.
Yönetmelikte sağlık hizmet birimi açılabilmesi için ruhsat alınma zorunluluğu getirilmiştir. Ruhsat başvuru dilekçesi ekinde çalışacak personele ilişkin belgeler, hizmet verilecek binaya ilişkin belgeler, faaliyet alanına ilişkin araç ve gereç listesi sunulması gerekmektedir.
Yönetmelikte sağlık hizmet biriminde bulunması zorunlu asgari standartlarda bazıları; sağlık meslek mensupları için en az 10 m2 uygulama odası bulunması, uygulama odası dışında asgari 8 m2 bekleme salonu bulunması, mesleki araç ve gereçler listesinin bulunması zorunlu şartlardan bazılarıdır.
Yönetmelikte sağlık meslek mensuplarının hizmet standartları aşağıdaki şekilde belirlenmiştir.
Hizmet Standartları
(1) Sağlıklı bireylere ve hastalara 1219 sayılı Kanunda ve 22/5/2014 tarihli ve 29007 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Sağlık Meslek Mensupları ile Sağlık Hizmetlerinde Çalışan Diğer Meslek Mensuplarının İş ve Görev Tanımlarına Dair Yönetmelikte yer alan sağlık meslek mensubunun mesleki yetkileriyle sınırlı olarak hizmet sunulur.
(2) Sağlık meslek hizmet biriminde, ilgili hekim tarafından tanısı konulan hasta bireylere yönelik sağlık hizmeti aşağıdaki koşullara uygun olarak sunulmak zorundadır:
a) İlgili hekim tarafından tanısı konulmuş, tedavi planı veya reçetesi düzenlenmiş hasta sağlık meslek hizmet birimine başvurur.
b) Hasta, sağlık meslek hizmet birimine başvurduğunda, hasta kimliği doğrulandıktan sonra sisteme kayıt işlemleri yapılır. Hasta bilgileri yalnızca giriş yapılan sağlık meslek hizmet biriminde görüntülenebilir, başka bir birime veya sisteme aktarım yapılamaz.
c) Uygulamayı yapacak sağlık meslek mensubu reçete veya tedavi planının kontrolünü yapar, tedavi planının hizmetten faydalanana zarar vereceğini öngördüğü durumlarda uygulama yapmaz.
ç) Sağlık meslek mensubu, hastayı ve gerekmesi durumunda kanuni temsilcisini yapacağı işlem içeriği hakkında bilgilendirir.
d) Her uygulama için bilgilendirilmiş rıza formu doldurularak bireyin yazılı rızası alınır.
e) Sağlık meslek mensubu, yalnızca reçete veya tedavi planında yer alan işlemleri uygular ve yetkisi dışında bir uygulama yapamaz.
f) Sağlık meslek mensubu uygulanan işlemleri detaylandıran bir kayıt oluşturur ve bu kayıtları ilgili mevzuata uygun şekilde saklar. Tedaviyi planlayan hekim, hastanın onayı doğrultusunda tedavi süreci kayıtlarını görebilir.
(3) Sağlık meslek hizmet biriminde hasta güvenliğini ve mahremiyetini sağlayacak şekilde sağlık hizmeti verilir.
(4) Sağlık meslek hizmet birimlerinde aşağıdaki durumlarda sağlık hizmeti sunulamaz:
a) Hekim müdahalesi ve ileri seviye tıbbi donanım gerektiren durumlar.
b) Hayati tehlike arz eden akut ve kronik durumlar.
c) Sistemik enfeksiyon bulgusu gösteren durumlar.
ç) Yaralanma, travma veya anafilaktik reaksiyonlar gibi acil durumlarda ilkyardım dışındaki uygulamalar.
d) Tıbbi teşhis gerektiren işlemler.
e) Sağlık meslek mensubunun, yetki ve donanımı dışında olan her türlü tıbbi müdahale gerektiren durumlar.
(5) Sağlık meslek hizmet birimlerinde mesleğini serbest olarak icra eden sağlık meslek mensupları başka bir sağlık kuruluşunda çalışamaz.
Bu yönetmelikle sağlık meslek mensuplarına yeni çalışma alanları yaratılmış ve halkın sağlık hizmetine daha etkin bir şekilde ulaşmasını sağlayarak bireylerin daha sağlıklı olmasına katkıda bulunacaktır.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.