YAVAŞ YEMEK SAĞLIĞINIZIN KORUNMASINI VE KİLO VERMENİZİ DESTEKLİYOR
05 Eylül 2023, Salı 09:33Çocukluğumuzdan bu yana hızlı ve çok yemek yemenin bizi güçlü yapacağı sözleri ile büyürüz. Ne kadar hızlı yemek yersek o kadar zaman kazanacağımız ve daha çok çalışacağımız söylenir. Ancak bu alışkanlıklar maalesef sağlık açısından doğru değildir. Hızlı yemek yediğimizde sindirim sistemi doğru bir şekilde çalışacak fırsat bulamıyor ve bu da mideden bağırsaklara birçok organa uzun vadede ciddi zararlar veriyor. Aynı şekilde hızlıca yemek yediğimizde daha çok yemek istiyoruz, çünkü beynin doyduğunu hissetmesi için aslında biraz zamana ihtiyacı oluyor ve hızlıca her şeyi yiyerek ona bu zamanı tanımıyoruz. Dolayısıyla hızla kilo alıyor ya da fazla kilolarımızdan bir türlü kurtulamıyoruz.
Peki yavaş yemek yemenin faydaları nelerdir?
• İştah ve alınan kalori büyük ölçüde hormonlar tarafından kontrol edilir. Yemek yedikten sonra mide açlık hissini kontrol eden hormon olan ghrelini baskılar. Yediklerimiz bağırsağa ulaştığında ise tokluk hissi veren leptin hormonu salgılanır. Bu hormonlar beyne ulaştığında açlık hissi azalır ve tokluk hissi artar. Bu olayın gerçekleşmesi yaklaşık olarak 20 dakika alır. Çok hızlı yemek yendiğinde salgılanan bu hormonların faaliyet göstermesi için yeterli süre olmadığından tokluk hissi algılanamaz ve mide gereksiz bir şekilde fazla yiyecekle doldururmuş olur. Ve bu da kilo alımını tetikler. Yemek yemeyi minimum 20 dakikaya yayarak doyma hissinin gelmesini sağlayabilir ve daha az yemek tüketebilirsiniz.
• Hızlı bir şekilde ve çiğnemeden yemek yemek, şişkinlik ve gaz problemi yaşamanıza neden olur. Yavaş bir şekilde yemek yiyerek tükürük enzimlerini harekete geçirir yemeklerin midede daha kolay sindirilmesine yardım edersiniz.
• Yavaş yemek yiyerek harekete geçen tükürük bezleri sayesinde yemeklerin lezzetini daha iyi algılar, daha keyifli bir öğün yaşayabilirsiniz. Yemek süresini uzatarak, yemekten daha küçük parçaları daha çok çiğneyerek yemekten aldığımız tadı ve süresini uzatabiliriz.
• İyi bir sindirim sürecinin başladığı ilk yer olan ağızda iyi bir şekilde çiğnenmeden hızlıca yenmeye çalışılan yemekler, direkt olarak midenize oturup şişkinlik hissine neden olur. Bir kısmı ağızda sindirilip mideye gönderilmemiş yemekler, midenin işini epey zorlaştırır. Ancak yavaşça yenip mideye öyle gönderilen yemekler, sindirimin daha rahat bir şekilde işlemesine dolayısı ile daha çabuk kilo vermeye önemli ölçüde yardımcı olur.
• Daha yavaş yemek daha kontrollü hissetmenizi ve daha sakin olmanızı sağlar.
Ne yaparsam yapayım önümdeki tabağı hemen bitirmek istiyorum diyorsanız gelin daha yavaş yemek yemenizi sağlayabilecek maddelere geçelim:
Aşırı aç kalmayın: Çok aç olduğunuzda yavaş yemek zordur. Aşırı acıkmayı önlemek için elinizin altında sağlıklı atıştırmalıklar bulundurun.
Daha çok çiğneyin: Isırdığınız yiyeceği ne kadar çiğnediğinizi sayın ve bu sayıyı ikiye katlayın. Ne kadar az çiğnediğinizi görünce şaşırabilirsiniz.
Yemek yerken çatal, bıçak ve kaşığı masaya bırakın: Isırdığınız her lokmadan sonra çatalı masaya bırakmanız yavaş yemenize yardımcı olacak, her lokmada yemeğin tadına varmanızı sağlayacaktır.
Çiğnenmesi gereken yiyecekler tüketin: Sebze, meyve ve çerez gibi çokça çiğnenmesi gereken lifli besinler tüketin. Lifli yiyecekler aynı zamanda kilo vermenize de yardımcı olabilir.
Bol su için: Yemeklerde bol su ve kalorisiz içecekler tüketin.
Zaman ayarlayıcı kullanın: Mutfakta zaman ayarlayıcısını (fırın zaman ayarlayıcısı yardımcı olabilir) 20 dakikaya ayarlayın ve bu süre bitmeden yemeğinizi bitirmeyin.
Yemek boyunca yavaş, sabit bir hızı hedefleyin: Yemek yerken dikkatinizi dağıtacak elektronik aletleri kapatın: Yemek yerken TV seyretmekten kaçının. Eğer seyretmeniz gerekiyorsa 20-30 dakikalık bir program seçin ve bu süre boyunca yemeğinizi yiyin.
Derin nefesler alın: Eğer yemek yemeye hızlı başladıysanız, derin nefesler alın. Bu hareket tekrar odaklanmanıza yardımcı olacak ve sizi yavaşlatacaktır.
Dikkatli yeme tekniklerini uygulayın: Dikkatli yeme teknikleri ne yediğinize daha çok dikkat etmenizi sağlar ve aşırı yeme isteğini kontrol altına almanıza yardımcı olur.
Sabırlı olun: Değişim zaman alır. Yeni bir davranış şeklinin alışkanlık haline gelmesi yaklaşık 66 gün sürer. Sabırlı olmanız halinde yavaş yemek alışkanlık haline gelecektir.
Kısaca yemek önünüze geldiğinde ağırdan alın ve ısırdığınız her bir lokmanın keyfini çıkarın.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.