TÜRK TARİH KURUMU’NUN KURULUŞU VE ÇALIŞMALARI (1)
11 Şubat 2024, Pazar 10:43Atatürk, 23 Nisan 1930’da Türk Ocakları'nın 6 ncı kurultayına delege olarak katılan Âfet İnan’dan (Türk Tarih Kurumu’nun 1 no.lu kurucu üyesi), Türk Ocakları Yasasının - Türk Ocağının amaçlarına ve bu amaçlara varmak için neler yapacağına ilişkin - ikinci ve üçüncü maddelerini tahlil ederek, bunların tatbikatını kurultay’dan istemesini talep eder. Atatürk, kurultay üyelerinden bazılarını bir akşam Çankaya Köşkü’ne çağırır. Köşkün yemek salonu, kurultayın bir komisyonu haline gelmiştir. Afet Hanım kurultayda yapacağı nutku okur, dinleyenler düşüncelerini söylerler. Herkes uygun bulur. Ayrıca kurultaya sunulmak üzere bir de önerge hazırlanır.
Afet Hanım 28 Nisan 1930 günü Atatürk’ün de hazır bulunduğu, kurultayın dördüncü ve son toplantısında söz alarak konuşmasını yapar; kürsüden inerken kırk imzalı bir önergeyi de başkanlığa sunar. Bu önerge şudur:
“Türk tarih ve medeniyetini bilimsel bir şekilde araştırmak için özel ve daimî bir heyetin oluşturulmasına karar verilmesini ve bu heyetin üyelerini seçmek yetkisinin Merkez Heyeti’ne bırakılmasını teklif ederiz.”
Önerge, aynı gün Yasa Encümeni raporuyla kurultayda görüşülür ve 84 ncü madde olarak Türk Ocakları Yasası’na aşağıdaki metin eklenir:
“Merkez Heyeti, Türk tarih ve medeniyetini ilmi bir surette tetkik ve tetebbu eylemek vazifesiyle mükellef olmak üzere bir ‘Türk Tarih Heyeti’ teşkil eder.”
Bu şekilde kurulan ve 16 üyeden oluşması kararlaştırılan Türk Tarih Heyeti, ilk toplantısını 4 Haziran 1930’da Türk Ocakları Merkez Heyeti Başkanı Hamdullah Suphi (Tanrıöver) başkanlığında yaparak yönetim kurulunu seçer. Yönetim kurulunda Başkan, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Tevfik (Bıyıklıoğlu) Bey, Başkanvekilleri Ankara Hukuk Fakültesi Siyasi Tarih Profesörü ve İstanbul Milletvekili Yusuf Akçura ve Çanakkale Milletvekili Samih Rıfat, Genel Sekreter Aydın Milletvekili Dr. Reşit Galip’tir.
Türk Ocakları Merkez Heyetinin seçtiği öteki üyeler şunlardır:
1. Afet (İnan): Ankara Musiki Muallim Mektebi Tarih Öğretmeni
2. İsmail Hakkı (Uzunçarşılı): Balıkesir Milletvekili
3. Hamit Zübeyir (Koşay): Ankara Etnografya Müzesi Müdürü
4. Halil Edhem (Eldem): İstanbul Müzeleri Genel Müdürü
5. Ragıp Hulusi (Özdem): Dil Encümeni Üyesi
6. Reşit Safvet (Atabinen): Kocaeli Milletvekili
7. Zakir Kadiri: Maarif Vekaleti Telif ve Tercüme Heyeti Üyesi
8. Sadri Maksudî (Arsal): Ankara Hukuk Fakültesinde Profesör
9. Mesaroş: Ankara Etnografya Müzesi Uzmanı
10. Mükrimin Halil (Yinanç): Tarih Öğretmeni
11. Vasıf Çınar: Maarif Eski Vekili, İzmir Milletvekili
12. Yusuf Ziya (Özer): İstanbul Hukuk Fakültesi’nde Profesör
Seçimlerin sona ermesinden sonra Başkan Tevfik (Bıyıklıoğlu) Beyin şu söylevi, o günkü durumun değerlendirilmesi ve amaç yönünden ilginçtir:
Efendiler, Meşgul olacağımız mesele Millî Türk Tarihi’dir. Türk Millî Tarihi, dünya yüzündeki bütün diğer milletlerin tarihleriyle kıyas edilemeyecek kadar yalnız şanlı, şerefli tarih belgeleriyle değil, fakat aynı zamanda bugünkü insanlığın saadet ve refahını temin eden esaslı medeniyet vasıtalarını ilk olarak bulmuş, kullanmış ve yaymış olmakla gelişme göstermiştir. Bu kadar feyizli ve şerefli bir tarihi ihmal etmek bilhassa Cumhuriyet devrinde hakikaten büyük günah olurdu.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.