ABAYLAR
Aksaray
30 July, 2025, Wednesday
  • DOLAR
    32.02
  • EURO
    35.01
  • ALTIN
    2419.0
  • BIST
    9618.83
  • BTC
    69294.62$

Ya sabır

24 February 2025, Monday 06:00

Ya­zı­mın baş­lı­ğın­da­ki sözü her zaman söy­le­riz, ama an­la­mı ve ma­na­sı ne çoğu zaman dü­şün­me­den ağız alış­kan­lı­ğı ne­de­ni ile söy­le­riz. Ger­çek­ten sabır gös­te­re­bi­li­yor muyuz, yoksa sa­bır­sız­mı­yız. Hiçte sa­bır­lı de­ği­liz sa­bır­da gös­ter­mi­yo­ruz. Sı­kıl­dı­ğı­mız­da yada sı­kın­tı­lan­dı­ğı­mız­da eli­mi­ze tes­bih alıp ya sabır çek­mez­mi­yiz. Çe­ke­riz çek­me­ye­de, öf­ke­mi­zi kavga ile bas­tı­ra­mı­yor­sak en azın­dan kız­dı­ğı­mız ki­şi­ye karşı öfke kusup ar­ka­sın­dan verip ve­riş­ti­ri­riz.
Sabır nedir sab­rın kar­şı­lı­ğı nedir hiç­bir zaman bunu de­ne­me­yiz. As­lın­da sa­bır­lı gibi gö­rü­nü­rüz de hiç sab­rı­mı­zın ol­ma­dı­ğı­nı çoğu zaman ir­de­le­me­yiz. İslam bü­yük­le­ri ve say­gın in­san­lar her zaman sabır gös­te­rip sab­ret­miş­ler­dir. Daha son­ra­da bunun mü­kâ­fa­tı­nı çoğu zaman gör­müş­ler­dir.
Bazen bu­nal­dı­ğı­mız­da iki da­ki­ka­lık öf­ke­mi­ze ye­ni­le­rek sonra piş­man ola­ca­ğı­mız şey­le­ri yap­maz­mı­yız. Son­ra­da sa­kin­le­şin­ce “bir çuval in­ci­rin içine ettik” deriz. Bazen öf­ke­le­nin­ce hemen ko­nuş­mak ye­ri­ne sabır gös­ter­me­li­yiz. Çünkü bu es­na­da her an yan­lış yap­ma­ya ha­zı­rız. Ben bugün siz­le­re bun­la­rı fren­le­me­miz için güzel söz­ler de­me­tin­den seç­tik­le­ri­mi pay­la­şa­yım.
Sabır, iman yü­zün­den baş tacı olur Bun­dan do­la­yı­dır ki sabrı ol­ma­ya­nın imanı da yok­tur
Be­den­de baş ne ise, iman­da da sabır ay­nı­dır Baş­sız beden ol­ma­ya­ca­ğı gibi, sa­bır­sız da iman ola­maz (Hz Ali ra)
En zor an­lar­da bile ay­rıl­ma­ma­ca­sı­na tek vücut ola­bil­me­yi anlat. Yal­nız yü­rü­mek zor, ko­la­yı­nı anlat.
Kul için dert­le­rin, be­la­la­rın gel­me­si za­hi­ren sı­kın­tı gibi olsa da, ne­ti­ce­si ha­yır­dır, iyi­lik­tir. Çünkü gü­nah­la­rın af ol­ma­sı­na veya ahi­ret­te­ki de­re­ce­si­nin yük­sel­me­si­ne sebep olur.
Sı­kın­tı ve çile her ne kadar çok acı ise de sab­re­di­lin­ce nimet olur ve mut­lu­luk­lar pay­la­şıl­dı­ğı gibi sı­kın­tı, keder, hüzün ve ip­ti­lâ­lar da pay­la­şıl­ma­lı; ta­raf­lar, her zaman bir­bir­le­ri­ne des­tek ver­me­li, bir­bir­le­ri­ni yı­ka­yan iki el gibi ol­ma­lı ve yine bir­bir­le­ri­ne en yakın te­sel­li kay­na­ğı­nı ken­di­le­ri teş­kil et­me­li­dir­ler. Ha­ki­ki dost­lar, bir­bi­ri­ni yı­ka­yan iki el gi­bi­dir.
Her güç sabır iIe zaman bir­leş­ti­ri­le­rek sağ­la­nır (Ba­Izac)
Hoş­lan­ma­dı­ğı­na sab­ret­me­dik­çe, hoş­lan­dı­ğı­nı eIe ge­çi­re­mez­sin (Hz. İsa as)
Sa­bır­lı bir ada­mın öf­ke­sin­den sa­kı­nı­nız (La Roc­he­fo­uca­u­Id)
Sab­rın en bü­yü­ğü, AIIah’ın emir ve ya­sak­la­rı­na karşı sab­ret­mek­tir (Ka’büI-Ah­bar)
Sabır gü­zel­dir, fakat yok­su­I­I­ar­da olur­sa daha da gü­ze­lO­lur. Hz. MU­HAM­MED
Şü­kür­le sabır birer binek hay­va­nı ol­sa­lar­dı, han­gi­si­ne daha önce bi­ne­ce­ği­mi kes­ti­re­mez­dim. HZ. ÖMER
Be­den­de baş ne ise, iman­da da sabır ay­nı­dır. Baş­sız beden ol­ma­ya­ca­ğı gibi, sa­bır­sız da iman olmaz. HZ.​ALİ
Ho­şI­an­ma­dı­ğı­na sab­ret­me­dik­çe, hoş­lan­dı­ğı­nı eIe ge­çi­re­mez­sin. Hz. İsa as
İnsa­nI­ar­da ri­ya­nın ka­rış­ma­ya­ca­ğı, ha­ki­ki tek vasıf sa­bır­dır. Ab­dü­I­aziz­Bek­ki­ne
Sabır acı­dır, ama tatIı mey­ve­si var­dır. Sadi
Sabır gü­zel­dir, fakat yok­su­I­I­ar­da olur­sa daha da güzel oIur. Ha­dis-i Şerif
Sabır, hiç yüzü ek­şit­me­den acıyı yudum yudum içine sin­dir­men­dir. Cü­neyt Bağ­da­di
Akıl­lı ada­mın be­lir­ti­si sa­bır­lı ol­mak­tır. Çünkü sa­bır­lı ol­du­ğun zaman ka­za­na­bi­lir­sin.
Mutlu ol­ma­yı ya­rı­na bı­rak­mak, kar­şı­ya geç­mek için neh­rin dur­ma­sı­nı bek­le­me­ye ben­zer... Nehir asla dur­maz...
uzun bir tar­tış­ma her iki ta­ra­fın­da hak­sız ol­du­ğu­nun de­li­li­dir.
Nan­kör insan, her şeyin fi­ya­tı­nı bilen fakat hiç­bir şeyin de­ğe­ri­ni bil­me­yen kim­se­dir.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.