ABAYLAR
Aksaray
27 June, 2025, Friday
  • DOLAR
    32.02
  • EURO
    35.01
  • ALTIN
    2419.0
  • BIST
    9618.83
  • BTC
    69294.62$

DEPRESYONA KARŞI OMEGA-3 KAYNAĞI: BALIK

24 June 2021, Thursday 10:48

İnsan beyninin işlevini yerine getirebilmesi için gerekli olan besin ögelerinden biri de bir omega-3 yağ asidi çeşidi olan DHA’lardır. DHA, beyin sağlığının korunmasında ve vücuda sinyal iletiminde önemli rol oynar. Maymunlar üzerinde yapılan bir çalışmada DHA’dan yoksun beslenmendiklerinde beyinleri ve gözlerinin yeterince gelişmediği görülmüştür. DHA’nın beyinde ve gözlerin retinasında bulunan başlıca yağ asidi olduğu düşünülürse bu hiç de şaşırtıcı bir sonuç değil. Asıl ilginç olan beslenmeleri DHA ile desteklenince maymunların normal beyin ve göz gelişimini yeniden sağlayabildikleriydi. Buradan beyin bileşiminin alınan besinlere yanıt verdiğini anlayabiliriz.

Peki DHA’nın depresyonla olan ilişkisi nereden geliyor?

Ülkelerin depresyon görülme oranlarına bakıldığında bazı ülkelerde depresyon görülme oranı diğerlerine göre 60 kat fazla ölçülmüştür. Bu sonuç balık tüketimiyle ilişkilendirildiğinde dikkat çekici bir sonuca varılmış, çok fazla balık tüketen ülkelerin depresyon oranlarının daha düşük olduğu ortaya çıkmıştır. Ayrıca Kuzey Amerika’daki depresyon oranının artmasıyla DHA bakımından zengin besinlerin tüketiminin azalması arasında bir bağlantı ortaya konulmuştur.

Omurilik sıvısında bulunan bir kimyasalın düşük yoğunluğuyla depresyon ve intihar arasında bir bağlantı vardır. Aynı zamanda kan plazmalarındaki DHA seviyesi düşük olan insanların bu kimyasalının da düşük olduğu bilinmektedir. Araştırmacılar kandaki DHA oranıyla disleksi, dikkat eksikliği bozukluğu ve hiperaktivite arasında bağlantı kurduklarını ve DHA takviyesi alan kişilerde bu hastalıklarda gelişme sağladığını belirtmiştir.

Sağlığa bir çok faydası bulunan Omega-3 yağ asitlerinden zengin, özellikle beynin sağlıklı çalışması için yeterli miktarda DHA içeren bir beslenme düzeni gerekmektedir.DHA’nın başlıca kaynağı olan yağlı balıklar, kabuklu deniz ürünleri ve diğer deniz canlılarından beslenmede yer verilmesi önemlidir. Dünya sağlık örgütü,haftada en az 1-2 porsiyon balık tüketilmesi gerektiğini vurgulamaktadır.

Sağlıklı günler dilerim.