Eleştir ama çamur atma
12 Ekim 2026, Pazartesi 16:25İnsanlar kamuyu ilgilendiren konularda eleştirilmeli, tabi herkesin kendine göre bir doğrusu var. Doğru olmayan bir konuyu kamuoyu beğenmiyor, yararına da görmüyorsa bunlar eleştirebilmeli. Eleştirilmek bazen yanlışları doğruya götürür, yanlıştan dönülmesine sebep olur. Eleştiri özel hayat ve kişinin yaşamı ise bu sadece kişiyi bağlamalı. Çünkü kişilerin ne yaşadığını ve ne sıkıntı çektiğini yakınındakinden başkası bilmez. Çünkü insanların yaşamı dört duvar içinde olduğu için duyum ve zanlarla hareket etmemek lazım. Bazen yaptığınız zannın aynısını Allah insanlara verir yaşatır.
Hayatımın hiçbir döneminde çalışma ve iş hayatımda yapılan eleştirilere alınmadım. Hatta varsa doğru eleştiri onu aldım ve uyguladım. Ama özel hayat ve yaşamımla ilgili bir eleştiri olduğunda buna tahammül edemem. Kimin ne yaşadığı ve nelerle karşılaştığını herkes bilmeyebilir. Bunu bazen sadece Allah bilir. Varsa bu konuda bir hatası bunun cezasını da yüce Rabbim verir.
Eleştiriler dozunda olmalı ve insanları incitmemeli. Bazen üzerine düşende düşmeyende kendi hayatına bakmadan başkalarını eleştirir. Ben bu tür insanları eleştirmeyi bırakın adını bile ağzıma almam. Bu nedenle bende bazen bunlarla, “ dinime söven Müslüman olsa bari” der geçerim.
Bu tür insanlar zaten Allah’tan korksa dedikodu yapmaz ve utanır. Ama bunun arkasında seni kıskanıyorsa ona zaten engel olamazsınız. Bu nedenle bu tür insanlar başkalarını eleştirme yerine kendisinin toplumdaki itibarına bakmalılar. Bunu görebilseler zaten başkalarını eleştirmeye utanırlar.
Elbette bir insanı toplumda herkesin sevmesi mümkün değil. Her insanın seveni de olacak sevmeyeni de olacak. Eğer bu tek taraflı bir durumsa bunda vardır bir yanlış. Hele bizim gibi köşe yazarının herkesi memnun etmesi mümkün değildir. Bazen zülfiyare dokunursun sizin haberiniz olmadan size kırılıp küserek düşman olanlar olabiliyor.
Konuya özel hayat ve yaşamla ilgili çekiştirme yapanlara bir ayetle cevap verip devam edelim.
"Arkadan çekiştirip duran, kaş göz hareketleriyle alay eden her kişinin vay haline." (Hümeze S.A 1)
Ayette arkadan çekiştirenler ve kaş göz işaretleriyle alay edenler hakkında Allah’ın büyük bir uyarısı yer almaktadır. Bu uyarı gıybetin ve alaycılığın Allah katında ne kadar büyük bir suç olduğunun açık bir delilidir.


Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.