Aksaray
03 Haziran, 2026, Çarşamba

ELİNDEN VE DİLİNDEN EMİN  OLMAK

02 Haziran 2026, Salı 16:49

Peygamberimiz

Resûlullah -sallâllâhu aleyhi ve sellem- vefâtlarından önce mü’minlere son defa hitâb ederek:

“Nihayet ben de bir insanım! Aranızdan bazı kimselerin hakları bana geçmiş olabilir. Kimin malından bilmeyerek bir şey almışsam, işte malım gelsin alsın!

 İyi biliniz ki, benim katımda en sevimli olanınız, varsa hakkını benden alan veya hakkını bana helâl eden kişidir.

 Zira Rabbime, helâlleşmiş olarak ve gönül rahatlığıyla kavuşmam ancak bu sâyede mümkün olacaktır.

Hiç kimse «Rasûlullah’ın kin ve düşmanlık beslemesinden korkarım!» diyemez. İyi biliniz ki, kin ve düşmanlık beslemek asla benim ahlâkım değildir. Ben aranızda durup bu sözümü tekrarlamaktan kendimi müstağni görmüyorum” buyurdu.

 Öğle namazını kıldıktan sonra dönüp minbere oturdu ve bu sözlerini tekrar etti. (İbn-i Sa‘d, II, 255; Taberi, Tarih, III, 190)

Sonra şöyle buyurdu:

“Allah’ım! Ben hangi mü’mine ağır bir söz söylemişsem, o sözümü kıyâmet gününde kendisi için, sana yakınlık vesilesi kıl!” (Buhârî, Deavât, 34)

İslâm, Müslümanlara hesap gününü düşünerek yaşamayı ve kimsenin hakkına tecâvüz etmemeyi öğretir. Resûlullah -sallâllâhu aleyhi ve sellem- bunu gâyet vecîz bir şekilde şöyle ifade buyurmuştur:

“Müslüman, dilinden ve elinden müslümanların zarar görmediği, EMİN olduğu kimsedir...” (Buhârî,)

Şu anda hesap gününü düşünerek hareketlerimize veya sözlerimize dikkat ettiğimizi söyleyebilir miyiz? Yönetticilerin bu hususa dikkat ettiğini düşünüyor musunuz?

Ellerinden ve dillerinden emin misiniz?

Yorumlar

  • yorum avatar
    Orhan Aydın
    03-06-2026 09:10

    Saygıdeğer Komutanımın, sevgili Hemşehrimin yazılarını ilgiyle takip ediyor ve bilgileniyorum…Başarılar diliyorum.Aksaray’a selamlarımı gönderiyorum @

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.