SICAK HAVALARDA BÖBREKLERİNİZİ KORUYUN, TUZ TÜKETİMİNE DİKKAT
22 August 2023, Tuesday 09:31Tuz vücudumuzda suyun tutulması, kas ve sinirlerin çalışması için gerekli bir gıda. Besinlerin bileşiminde bulunduğu gibi göllerden, denizlerden ve kayalardan saf olarak da elde edilir. Elde edilen bu tuz, besinleri işleyerek saklamak ve yemeklerin lezzetini arttırmak için kullanılır. Tuz vücudumuz için önemi tartışılmayacak bir besin ancak yeterli miktarda tüketildiğinde. Dünya Sağlık Örgütü, hipertansiyon ve kalp hastalıkları başta olmak üzere obezite, diyabet ve çeşitli hastalıklardan korunmak amacıyla günlük 5 gramdan az tuz tüketilmesini öneriyor. Ancak ülkemizdeki çalışmalar tuz tüketimimizin Dünya Sağlık Örgütü’nün önerdiği değerin üzerinde olduğunu hatta bu miktarın yetişkinlerde neredeyse iki katına çıktığını söylüyor. Tabiki biz bu tuzları sadece yemeklere kattığımız tuzlardan almıyoruz. Son yıllarda hayatımıza giren paketli, tüketime hazır ve fast food ürünlerinden farkında olmadan yüksek miktarda tuz alıyoruz. Son yıllarda yapılan yasal düzenlemeler ile birlikte üretimi yapılan hazır gıdaların içeriğindeki tuz miktarı azaltılmayı hedefleniyor. Peynir, ekmek, zeytin, salça, kırmızı pul biber ve işlenmiş et ürünleri gibi besinlerin içeriğindeki tuz miktarı bu yasal düzenlemeler ile azaltılmayı hedefleniyor. Ancak her ne kadar besinlerin tuz içeriği azalsa da yüksek miktarda tuz tüketmemizin tamamen önüne geçmiyor.
FAZLA TUZ TÜKETİMİ VÜCUDUMUZA ZARAR VERİYOR
Tuz tüketimi öğrenilmiş bir güdüdür. Yani tuz tüketimimizi bir süre düşük miktarda tutarsak zamanla vücudumuz bu miktara alışıyor ve daha fazlasına ihtiyaç duymuyor. Yani aslında tuz eşiğimizi biz tüketim miktarımız ile belirliyoruz.
Fazla tuz tüketimi birçok hastalığı beraberinde getiriyor. Bu hastalıkların başında yüksek kan basıncı (hipertansiyon) geliyor. Ayrıca, sodyum, vücudun su tutmasına (dehidrasyon) sebep olarak, kalp yetmezliğine, böbrek hastalıkları, akciğer hastalığı ve eklem yangısına sebep oluyor.
Gelin birlikte fazla miktarda tuz tüketiminin vücudumuza verdiği zararları inceleyelim:
-Fazla Tuz Tansiyonu Yükseltir : Günlük beslenmemizde aldığımız tuz miktarının artışı kan basıncını yükseltir. Tuz tüketimi arttığında aynı zamanda kan basıncını düşürmek için alınması gereken tansiyon düşürücü ilacın dozu ve sıklığı da artar. Bunun nedeni ise tuzun tansiyon ilaçlarının etkisini azaltması. Özellikle hipertansiyon hastası kişilerin tuz tüketimine dikkat etmesi gerekiyor.
-Aşırı Tuz Böbreklere Zarar Veriyor : Tuzlu beslenme, sadece sistemik kan basıncını yükseltmekle kalmaz, böbrek hücreleri içindeki basıncı da artırır. Glomeruller adı verilen hücrelerin içindeki basınç artışı, böbreğin süzme membranını proteinlere daha geçirgen hale getirir. İdrarla protein atılımının artması da uzun dönemde böbrekte kalıcı hasar oluşturabilir.
-Tuz Tüketimi İnsülin Direncini Arttırabilir : Yüksek sodyum içeren diyet, kanda leptin düzeyini yükseltir. Bu hormonun artışı karın bölgesindeki yağ hücrelerini çoğaltır. Karın bölgesinde yağlanma da bel çevresinin genişlemesiyle sonuçlanır. Bunun sonucunda insülin direnci artar. Diyabet hastası bireylerin de tuz tüketimine dikkat etmesi gerekir.
-Fazla Miktarda Tuz Tüketimi Mideye de Zarar Veriyor : Yüksek sodyum içeren beslenme tarzı mide mukozasında hasar oluşturur. Hasarlanan mukoza kanserojen maddelere daha hassas hale gelir. Helikobakter pilori adlı bakterinin midede daha uzun süreli olarak yerleşmesine ve hasar yapmasına yatkınlık yaratır. Hasarlanan mide mukozasında da kanser gelişebilir. Mide sağlığımızı korumak için aşırı tuzlu, tütsülenmiş ve salamura besinlerin en az miktarda tüketmemiz gerekir.
TUZ TÜKETİMİNİ AZALTMAK İÇİN NELER YAPABİLİRİZ?
Yemek masasına tuzluk koyma alışkanlığından vazgeçin.
Yiyecekleri baharatlarla tatlandırma alışkanlığı edinin.
Tuzu, pişirirken değil yemeğin sonunda ekleyin.
Market alışverişleri sırasında ürünlerin sodyum içeriğine bakmayı ihmal etmeyin.
Alışverislerde aldığınız ürünün etiketi üzerinde aşağıda yazan katkıların bulunmamasına dikkat edin: Monosodyum glutamat (MSG), kabartma tozu, Disodyum fosfat, Sodyum alginat, Sodyum nitrat veya nitrit.
Limon, baharatlar tuzu çok iyi replike edebilir.
Ambalajlı ürünlerin tuz içerikleri yüksek olduğundan dikkatli tüketin.
Turşu, salamura yiyecekler ve şarküteri ürünlerini fazla tüketmeyin.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.